Борисов заговори за евентуална промяна в изборната система

„Дори да се отиде на избори, вече трябва да се мисли след пети вот – или трябва да има правителство, или трябва действително да се мисли системата, промяна на гласуванията, ако щете“.

Такава теза разви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при поредното си живо излъчване във Фейсбук.

По повод евентуална промяна в изборната система, той каза още: „Да се мине на гръцкия вариант с бонус към партията победител, която и да е тя, мажоритарна система, ако щете, каквото и да бъде“.

Не за първи път Борисов споменава „гръцката система“. След изборите през април 2021 година лидерът на тогавашната втора политическа сила ИТН Слави Трифонов отказа да състави правителство, а лидерът на ГЕРБ каза: „Предлагам му като в Гърция – първата партия, може да е всяка, мисля че получава 50 депутати допълнително. И тогава вече тя става достатъчна да поеме политическата отговорност“. След това обаче до развитие по темата не се стигна.

Сега Борисов каза още, че партията му ще участва в разговорите за правителство с третия мандат.

След това лидерът на ГЕРБ реши да разсъждава над изказването на вицепрезидента Илияна Йотова, че мандатът трябва да се даде на партия, която да продължи политиката на служебното правителство:

„По моята логика това може да е на БСП. Произходът на мандата на Радев също е от БСП. От друга страна, Стефан Янев е бил два пъти служебен премиер на служебни правителства на президента Радев, бил е и секретар на президента преди това. Не ни остава нищо друго освен да изчакаме решението на Радев в понеделник. Ние БСП няма как да подкрепим, но уважаваме доста от политиките, които те водят – те се явиха на разговори с излъчените от нас кандидати за министри и премиер“. 

„Ние не харесваме никоя партия. Затова сме изградили ГЕРБ. Припознали сме историята на СДС и затова сме заедно. Срещу всяка една партия имаме критики, но това е демокрацията. Считам, че ако мандатът се даде на ДБ, все още има шанс. Не ни остава нищо друго освен да изчакаме“, каза лидерът на ГЕРБ.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy