Борисов обвини ПП, че играли с „Възраждане“ срещу ГЕРБ

Изборните загуби на ГЕРБ на балотажа за кметските избори в страната са от конкуренти, подкрепени от коалиции с участието на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), обяви в неделя лидерът на партията Бойко Борисов.

Той добави, че след балотажа формацията му остава първа политическа сила в страната.

Борисов обаче обвини партньорите си в националното управление, че са спечелили на втория тур срещу конкурентите си от ГЕРБ с подкрепата на „Възраждане“, БСП, на „мутрите и трибуквени бизнес групировки“.

Борисов коментира резултатите от вота в Пловдив, където кандидатът на партията му Костадин Димитров печели пред издигнатия от ПП-ДБ Ивайло Старибратов.

Играха си с „Възраждане“

„На първия тур ГЕРБ беше навсякъде пръв, сега се обединиха ПП и „Възраждане“, заедно с БСП и играха срещу нас. На няколко места загубихме, но от коалиции. Ако някъде загубим директно, ще е Благоевград“, коментира Борисов. Добави, че изводите си за „коалицията“ между ПП и „Възраждане“ прави от ситуацията в Банкя, където двете формации се били обединили, „за да ме бият“.

На реплика, че във Варна кандидатът на ГЕРБ Иван Портних губи от Благомир Коцев от ПП-ДБ, зад когото не стои коалиция, той обясни: „И във Варна е с мутрите и бизнес групировки, трибуквени. Не може 5-6% от първия тур да се стопят освен с платения вот на мутрите и варненските трибуквени групировки.“

От „сглобка“ към коалиция с план и програма

В анализа си в изборната нощ Борисов коментира и съдбата на „сглобката“ с ПП-ДБ на национално ниво. От думите му не се разбра каква е категоричната му позиция по въпроса.

Заяви, че в сряда „събирам партията“ и „ще ми докладват как са играли с „Възраждане“. „Ако са си играли с „Възраждане“, както в Банкя, няма да има сглобка. Да си направят коалиция (ПП-ДБ, „Възраждане“ и БСП), а колегите от ДПС да избират“, каза Бойко Борисов. Добави, че вече бил огласил „пред всички наши западни партньори“ взаимодействието между ПП и „Възраждане“ и се закани, че „повече лицемерие няма да има“.

Все пак Борисов не даде категоричен отговор ще се оттегли ли ГЕРБ от националното управление. Даде да се разбере, че ще настоява за промяна на формулата на „сглобката“ към коалиция „с план, програма, време, място“, както и към политики за хората.

Не правим нищо за хората

„Ако не отчитат, че в ляво и в центъра от нас се формира много мощен крайно ляв вот, много бързо, дори да останем в такава сглобка, ще загубим като блок. Защото не правим нищо за хората. Работим с клишетата – евроатлантически ценности, ориентация. Ние сме 100% ориентирани. Никой не би променил това. „Възраждане“, Костадинов си води изключително силна политика. Тя е повече към крайно десните партии в Европа. Ние с ПП-тата и ДБ-тата не знаем какво правим“, анализира Борисов.

„Това е пошла някаква връзка, сглобка, с която се управлява държавата. Или се прави коалиция с план, програма, време, място, или това е една агония. Така, както се съешават по провинцията, така може да си направят и на централната власт“, добави той.

Борисов заяви, че разчита на съпредседателите на „Демократична България“ – Христо Иванов и Атанас Атанасов, за стабилизиране на управлението на национално ниво.

След това се закани, че партията му може да не подкрепи данъчните промени и бюджета, които правителството на Николай Денков предстои да предложи. В понеделник Министерският съвет се събира извъндерно именно да гласува данъчните промени и д аги придвижи към парламента за одобрение.

Борисов даде да се разбере, че е раздразнен и от това, че не бил уведомен предварително за намерението на премиера Николай Денков да поиска оставката на шефа на ДАНС Пламен Тончев от президента. Бил уведомен от Денков за този ход, след като писмото до Румен Радев вече било изпратено.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy