Борисов предложи Христо Иванов за премиер и обществен договор между партиите

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов да състави правителство, за го оглави, да покани парламентарните партии да подпишат обществен договор и да се поеме ангажимент, че министрите няма да извършван никакви незаконни действия. Това стана в неделя по време на среща с младежката организация на партията, след като по-рано през деня Иванов призова двете най-големи партии – ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ (ПП) да постигнат договореност за съставяне на редовен кабинет, за да няма предсрочни избори, които ще се отразят зле върху развитието на страната във важен момент за приемане на еврото и изпълнението на плана за възстановяване.

„Съгласен съм и с Христо Иванов, че е важно да има правителство. Иванов познавам добре. Обяви кабинет, покани ни и кажи при какви условия, всичко, което говориш може да се случи, да подпишем документ. Точната дума, Христо, е нов обществен договор“, заяви лидерът на ГЕРБ.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fboyko.borissov.7%2Fvideos%2F896234061512276%2F&show_text=false&width=560&t=0″ width=“560″ height=“314″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

Според него „начинът с посредници не е сериозен“. „Партиите избират ръководства, председатели, които носят отговорността. Не е редно през посредници да тичат, да договарят. Големите компромисни важни решения се вземат на лидерско ниво“, каза още Борисов, макар самият той при опита за съставяне на правителство с първия мандат делегира преговорите на бившия президент Росен Плевнелиев и бившия външен министър Соломон Паси и не се включи пряко в нито един от разговорите за оползотворяване на мандата на ГЕРБ/СДС.

„Застани отпред, с третия мандат, събери лидерите. Това е новият обществен договор и политическата класа излиза и казва: „Ето, това трябва да се изпълни. Имаме една обща декларация. Приемаме и слагаме подписите си“ и оттам нататък се отпушва всичко останало. Да, ние сме готови“, обяви бившият премиер. В същото време обаче той отрече възможността за договорка с ПП. Вместо това намекна за възможност за управление на ГЕРБ с ДПС и „Демократична България“, давайки примери с еднакво тяхно гласуване за закони в енергетиката. Заяви, че всъщност тези три партии са изобличили ПП, но не каза в какво, и са „отпочнали борбата с корупцията“.

Лидерът на ГЕРБ декларира, че „и ние искаме такава правосъдна реформа“, която да води до ефективно правораздаване, вместо политиците да се обвиняват в корупция с публични изказвания.

В същото време той продължи да атакува „Продължаваме промяната“ за политиката им за цените на горивата, макар партията от близо половин година да не е във властта, след като бе свалена от ГЕРБ, ДПС и партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ с вот на недоверие миналото лято.

Борисов даже си позволи да недоволства от близките отношения на „Демократична България“ с ПП.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy