Боряна Димитрова: Нищожна е вероятността за кабинет с третия мандат

„Нищожна е вероятността за кабинет с третия мандат – около 10% е“, каза пред БНР управителят на социологическа агенция „Алфа рисърч“ Боряна Димитрова.

„Минимални са шансовете това Народно събрание да излъчи кабинет, което е за жалост, защото в ситуация на толкова безпрецедентни кризи България толкова време да бъде без редовно правителство, говори за доста сериозна криза на политическата система“, каза още тя и подчерта, че като че ли първият и вторият мандат са изглеждали обречени още преди връчването им и още тогава коментарите са били какво ще стане с третия.

Според нея в поведението на политиците не се вижда нещо, което да подсказва, че може да се направи правителство. Затова по думите ѝ независимо на коя партия ще бъде връчен третият мандат, шансовете за кабинет не биха били големи.

Всички партии играят на „Черен Петър“ и внимават да не остане в тях „тази карта“, каза Димитрова.

„Наблюдаваме една виртуозност в упражнението от някой друг да зависи какво ще се случи. … Партиите практикуват една стратегия, която трябва да ги оневини за това, че не е създадено правителство“, добави тя.

Димитрова смята, че Румен Радев ще връчи третия проучвателен мандат на БСП или на „Български възход“, защото „тези партии в най-малка степен биха създали проблеми пред политическата стратегия и присъствие на президента в политическата карта на България“.

По думите ѝ всички партии вече сериозно калкулират каква би била стратегията им за предстоящите през есента местни избори, които са много важни за тях. „Местните избори могат да са този ключ, който за започне да пренарежда политическия пъзел. Т.е. промените да дойдат не от национални избори, а от местните“, добави тя.

Димитрова смята, че е много вероятно да има предсрочни избори в края на март или началото на април, като и следващият парламент ще има малки шансове за правителство.

„Много е вероятно да имаме още едни избори около или след местните, които да са на база на евентуално преначертаната политическа карта на България“, посочи тя.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy