Бразилската полиция разследва предполагаем опит за преврат, свързан с Болсонаро

Бразилската полиция съобщи, че е извършила обиски в цялата страна и е арестувала най-малко двама души днес в рамките на разследвания за предполагаем опит за преврат по време на протестите от привърженици на  изгубилия изборите крайнодесен президент Жаир Болсонаро, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Властите се опитват да се справят с малко, но предано малцинство от привърженици на Болсонаро, които отказват да признаят победата на президентските избори на левия президент Луиз Инасио Лула да Силва този месец.

 

Федералната полиция каза, че по нареждане на Върховния съд издирва хора и конфискува имущество в 8 бразилски щата съгласно 32 издадени съдебни заповеди. Източник от федералната полиция каза, че двама души са били арестувани, един в столицата Бразилия и един в Рио де Жанейро.

 

„Разследваните престъпления са причиняване на имуществени щети, палеж, престъпно сдружаване, насилствено премахване на правовата държава и държавен преврат, чиито максимални наказания, взети заедно, са до 34 години затвор“, заяви федералната полиция.

 

Напрежението в Бразилия остава високо след най-оспорваните избори от десетилетия насам.

 

На 24 декември полицията в столицата Бразилия каза, че е предотвратила подготвен бомбен атентат. Привърженик на Болсонаро, свързан с група протестиращи, които отричат изборните резултати и които устроиха протестен лагер пред генералния щаб на въоръжените сили, призна, че е направил взривното устройство с цел да предизвика намесата на военните.

 

Днешната операция е свързана с протест на 12 декември – денят, в който победата на Лула бе валидирана от компетентните органи на страната. Тогава хора от протестния лагер щурмуваха централата на федералната полиция и запалиха коли и бусове в столицата след ареста на местен лидер, подкрепящ Болсонаро.

 

Федералната полиция каза, че работи съвместно с гражданската полиция на Бразилия, за да разследва нападението и после направените изводи и събраните доказателства да бъдат представени на Върховния съд.

 

Вчера Ройтерс съобщи, че протестите на 12 декември са резултат на дни напрежение в лагера на привържениците на Болсонаро, след като на 6 декември бе арестуван Милтон Балдин – поддръжник на Болсонаро, призовал регистрираните в страната притежатели на оръжие да дойдат в столицата Бразилия, за да протестират срещу сертифицирането на резултата от президентските избори.

 

Заради опасения за сигурността на 1 януари, когато Лула да Силва встъпва в длъжност официално, вчера Върховният съд забрани на собствениците на огнестрелни оръжия да ги носят във федералния окръг, докато Лула заеме поста си.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy