Британската полиция с нови правомощия срещу протестите

Британската полиция може да получи правомощия да прекратява протести преди те да причинят сериозни нарушения на обществения ред, предвиждат нови правителствени планове, съобщи БНР.

 

От Даунинг стрийт твърдят, че новите предложения ще помогнат на полицията да се справи с „деструктивни малцинства“, визирайки протести на групи като екоактивистите Just Stop Oil, Insulate Britain и Extinction Rebellion, които използват тактики като блокиране на пътища и бавни шествия. Мярката цели да се даде на полицията по-голяма гъвкавост и яснота кога може да се намесва.

 

Правозащитната организация „Либърти“ обаче заяви, че предложенията представляват заплаха за правото на протест. Плановете ще бъдат внесени като поправка в законопроекта за обществения ред днес по-късно в парламента.

 

Законодателството, което се отнася за Англия и Уелс, трябва да бъде одобрено и в двете камари – Камарата на общините и Камарата на лордовете.

 

Даунинг стрийт поясни, че промените означават, че полицията няма да чака да се стигне до нарушения на обществения ред и чак тогава да се намесва.

 

Премиерът Риши Сунак заяви, че „правото на протест е основен принцип на британската демокрация, но това не е абсолютно“. Според него трябва да се намери баланс между правата на отделните личности и правата на трудещото се мнозинство да изпълнява всекидневните си задължения.

 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy