Британският крал отстъпва на обществото свръхпечалби от вятърен ток

Британският крал Чарлз ІІІ информира правителството на Великобритания, че би желал приходите от очакваното повишение на печалбите, които дружеството „Краун истейт“ (Crown Estate) ще получи от сделки с офшорни вятърни централи, да бъдат употребени по-скоро в интерес на „по-широкото обществено благо“, отколкото да бъдат вложени във фондовете на кралското семейство, предаде Ройтерс.

„Краун истейт“ управлява имотите на британската корона. Дружеството притежава почти целия британски континентален шелф. Поради това собствениците на офшорни вятърни паркове, които издигат вятърни турбини в рамките на 12-милната изключителна икономическа морска зона, трябва да плащат наем на „Краун истейт“.

Съгласно споразумение, оповестено в четвъртък, кралското дружество ще отдаде под наем правото за изграждане на 6 нови офшорни централи, които до 2030 г. ще започнат да генерират електрическа енергия, която ще бъде достатъчна за посрещане на нуждите на над 7 милиона домакинства.

По силата на споразумение с правителството в Лондон, британското кралско семейство получава „суверенна субсидия“, която покрива текущите разходи на неговите домакинства, както и пътни разноски. Тя се равнява на 15 процента от „излишъка от приходи“ на „Краун истейт“. За миналата година тази сума възлиза не 86.3 милиона британски лири (около 106,49 милиона долара). Очаква се тя да се увеличи поради приходите от наеми върху правото на изграждане и експлоатиране на новите офшорни вятърни централи.

Кралското семейство ще се откаже от част от свръхпечалбите в интерес на обществото чрез „подходящо намаляване“ на процента върху парите, от които се формира сумата, която получава от „Краун истейт“. Освен правата върху почти целия британски континентален шелф, това дружество притежава част от най-скъпите парцели и търговски центрове в Лондон, отбелязва Ройтерс.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy