Британски съд: Мерките, уреждащи статута на гражданите на ЕС след Брекзит, са незаконни

Висшият съд на Лондон (една от трите висши инстанции на Англия и Уелс – б. ред.) отсъди днес, че предприетите мерки от британското правителство по отношение статута на гражданите на ЕС след Брекзит са незаконни, предаде Ройтерс.

Финансираният от правителството Независим орган за наблюдение предприе действия срещу министерството на вътрешните работи с аргумента, че Великобритания нарушава споразумението за излизане от Европейския съюз с изискването си гражданите на страните членки да кандидатстват отново за правото да работят и живеят на Острова.

Адвокатите на институцията, която следи за спазването на гражданските права, заявиха на изслушване миналия месец, че мерките незаконно изискват от гражданите на ЕС да кандидатстват повторно, след като вече са получили одобрение, или те ще загубят правото си на престой в страната.

Европейските граждани и техните семейства без статут на постоянно пребиваващи преди края на 2020 г. могат да получат отсрочка от пет години, известна като „предварително уреден статут“.

Представителят на Независим орган за наблюдение Робърт Палмър обясни, че лицата, които не са подали повторно документи за кандидатстване „автоматично губят правото си на пребиваване в страната“ след изтичането на петгодишния срок на предварително уредения статут.

По думите му тази част от мерките на правителството за уреждане на отношенията с ЕС, както и подобните за граждани на страните от Европейската икономическа зона и Европейската асоциация за свободна търговия „директно нарушават постигнатото споразумение за напускане (на организацията)“.

Съдия Питър Лейн постанови, че действията на британското правителство представляват интерпретация на споразумението за напускане на Съюза, „която противоречи на закона“. Министерството на вътрешните работи има право да обжалва решението.

„Радвам се, че съдията призна сериозното въздействие, което този проблем би имал върху гражданите с предварително уреден статут, които живеят и работят във Великобритания“, коментира изпълнителната директорка на Независимия орган за наблюдение Катрин Чембърлейн.

„Гражданите на ЕС са наши приятели и съседи, приемаме много сериозно задълженията си да гарантираме техните права във Великобритания“, заяви заместник-държавният министър на вътрешните работи Саймън Мъри.

„Мерките по уреждането на статута отиват отвъд задълженията ни по споразумението за напускане, защитават правата на гражданите на ЕС и им дават възможност за пребиваване в страната. Разочаровани сме от съдебното решение и смятаме да го обжалваме“, добави той.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy