Броят на хората, които живеят в условията на съвременно робство, се е увеличил значително

Броят на хората, които живеят в условията на съвременно робство, се е увеличил значително през последните години, се посочва в доклад на неправителствената организация „Уок фрий“, който беше представен в Лондон, предаде ДПА.

Според глобалния индекс за съвременно робство около 50 милиона души в света се намират в ситуация, която отговаря на това понятие. Преди около 10 години те са били с 10 милиона по-малко.

На особено голям риск от експлоатация са изложени лицата, които са напуснали домовете си заради климатичните промени или поради конфликти. Глобалните ограничения на правата на жените, както и икономическото и социалното въздействие на пандемията от коронавирус също утежняват ситуацията.

В доклада се посочва, че форми на съвременно робство са най-широко разпространени в Северна Корея, Еритрея и Мавритания. Въпреки това много хора са експлоатирани и в страни от Г-20.

„Уок фрий“ критикува и вноса на стоки, които често се произвеждат в условия на принуда. Според доклада всяка година в страните от Г-20 се внасят т. нар. рискови продукти на стойност 468 милиарда долара. Те включват дрехи, електроника, хранителни продукти и други стоки.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy