БСП бойкотира гласуването на съдебната реформа

0

Парламентарната група на БСП напусна пленарната зала на Народното събрание в началото на гласуването на съдебната реформа, която въвежда механизъм за независимо разследване на главния прокурор.

Лидерът на партията Корнелия Нинова обяви, че това е закон за овладяване на съдебната власт и специалните служби, който е противоконституционен и обслужва интересите на „коалицията на омертата“.

Преди две седмици Нинова изглеждаше готова да влезе в коалиция с ГЕРБ, ДПС и ИТН, но тогава се появи главният прокурор Иван Гешев и публично скъса оставката си. Час-два по-късно председателката на БСП каза, че прекратява преговорите с ГЕРБ за подкрепа на кабинет с премиер Мария Габриел. Тя каза, че не било заради Гешев, а заради несъгласия по бюджетни въпроси с ГЕРБ.

Още към онзи момент Бойко Борисов бе обявил, че партията му ще подкрепи съдебната реформа на правосъдния министър Крум Зарков.

Мнозинството в Народното събрание първо отхвърли предложението на БСП заседанието да се предава по БНТ и БНР. След това Нинова обяви, че законът има за цел да направи дори парламентарен преврат на конституцията, а БСП няма да участва в това.

„Нарушавайки всички правила и закони да внесете на юруш промените в НПК, без изтекли срокове, без депутатите да са се запознали с доклада, целта е да се направи промяна в Конституцията. Целта е да се вземе главата на Гешев, да има правителство и да няма взети имунитети,“ каза Нинова.

В проекта за промените в закона наистина има сериозни проблеми, които бяха създадени в четвъртък вечерта с гласовете на ГЕРБ и ДПС в правната комисия. Най-спорният въпрос е въвеждането на обикновено мнозинство за смяната на шефовете на двете върховни съдилища при гласуване от Пленума на Висшия съдебен съвет. Така прокурорската колегия във ВСС получава много по-голямо влияние върху съдилищата.

Предложението на правосъдното министерство беше далеч по-различно – шефовете на върховните съдилища да бъдат отстранявани, ако това бъде подкрепено първо от мнозинството от членовете на Съдийската колегия в съвета. ГЕРБ и ДПС не приеха това, което създаде сериозни търкания с „Продължаваме промяната“.

В петък Народното събрание гледа законопроекта за съдебната реформа на второ четене.

Очаквайте подробности.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy