БСП връща на Радев неизпълнен мандата за съставяне на правителство

Във вторник БСП ще върне на президента неизпълнен третия и последен мандат за съставяне на правителство в рамките на 48-ото Народно събрание.

Социалистите решиха да върнат мандата след провелата се в петък „лидерска среща“ между Корнелия Нинова и председателите на ГЕРБ, ДПС и „Български възход“. По време на нея бе потвърдено вече известното – БСП няма как да събере нужната подкрепа, за да излъчи редовен кабинет с третия мандат. Все пак председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че е готов да управлява с БСП, но в експертно правителство и не в рамките на този парламент.

Още преди президентът сегашния мандат на социалистите, повечето от останалите формации бяха дали заявка, че не биха подкрепили БСП. 

Това е общо четвъртият път, в който социалистите получават трети мандат от Румен Радев и го връщат неизпълнен. Държавният глава пък ще продължи да управлява страната чрез служебния си кабинет още поне няколко месеца.

Предстои държавният глава да разпусне парламента и да насрочи поредните предсрочни избори. Засега Радев не е казал нито кога смята да издаде тези укази, нито на коя дата ще са изборите. Той обаче посочи, че 26 март не е подходяща дата за избори, защото е получил информация от ЦИК, че няма да има осигурена хартия за бюлетините от машинното гласуване, ако изборите са тогава.

Така очакванията са Радев да проточи процедурата и да насрочи изборите за април. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy