БСП, „Възраждане“ и ИТН внесоха вот на недоверие срещу кабинета

БСП, „Възраждане“, ИТН и независимият депутат Радостин Василев внесоха вот на недоверие срещу кабинета на Николай Денков. Това е вторият опит на опозицията да свали правителството с тази процедура. Първият бе на тема енергетика и съвпадна с миньорските протести преди няколко седмици. Сега трите партии са избрали националната сигурност. Те твърдят, че правителството е неспособно да я осигури и затова трябва да си ходи.

При внасяне в деловодството на парламента на вота депутатът от БСП Атанас Зафиров заяви, че в условията на кризи кабинетът не осигурява стабилност, а способства страната да бъде засегната пряко. За да илюстрира твърденията си той показа снимка на срутен участък от граничната ограда с Турция.

Лошото състояние на това съоръжение не е никаква новина. Още от началото на строителството му през 2013 г. там има непрекъснати проблеми. Участъци от оградата бяха отнасяни от порои. После имаше сериозен проблем с поддръжката му и съоръжението бе обрасло с фиданки, които също нанесоха немалко щети.

Зафиров добави, че всички мерки, които са били обещани за подобряване състоянието на съоръжението, за осигуряване на безопасността на границата, не са изпълнени. Той отбеляза, че липсват обещаните 1200 гранични полицаи, на което министър Тодор Тагарев отговорил, че ще изпрати 50 войници, които да охраняват границата.

Той разкритикува Тагарев и за „кадровата немощ“ в армията. Тази година приемът на курсанти бил на 1/3, а завършващите щели да попълнят едва 22% от нуждите.

Вносители на предишния вот бяха същите партии. Той бе отхвърлен с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy