БСП дава социалния министър на прокуратурата

БСП е внесла сигнал в прокуратурата срещу служебния социален министър Лазар Лазаров заради покупка от държавата имоти на завишени цени.
„Политиката на БСП категорично включва безпощадна и безкомпромисна борба с корупцията. Това ни накара веднага щом разбрахме за потенциални неправомерни действия, които навяват за измама и корупция, да информираме прокуратурата“, заяви на брифинг в Народното събрание депутатът от левицата Георги Гьоков, който е и бивш социален министър.

Сигналът е за действия на служебния социален министър Лазар Лазаров по реализиране на инвестиции и изразходване на средства по Плана за възстановяване и устойчивост на България в частта „Социално включване“. Внесен е в прокуратурата на 25 януари и съдържа факти за потенциално незаконосъобразно и неправомерно разходване на европейски средства.
По думите на Гьоков парите са харчени по перо за насърчаване на социалното включване на уязвимите групи и повишаване на качеството и разширяване на предоставяните социални услуги. За постигане на целта е приет Проект „Развитие на социалната икономика“ на обща стойност от близо 27 милиона.
„За да се развива и подобрява регионалният подход на социалната политика, се създават регионални центрове. Това включва определянето на местата на тези фокус-точки, тяхното обследване и идентифицирането на проблемите, заинтересованите страни и социалната среда“, обясни Гьоков и допълни, че в това подробно описание не фигурира задължение МТСП да закупува имотите, в които ще разположи фокус-точките. „Това не е необходимо, ако министерството или държавата разполагат с помещения тяхна собственост или могат да уговорят ползването на такива с местната власт“, обясни Гьоков.
Според Гьоков в разрез с правилата 2 170 300 лева от средствата са дадени за закупуване на имоти в Пловдив, Бургас и Габрово. Това е станало с решение на служебното правителство на 15 декември 2022 г.
Народният представител даде и конкретен пример, който според него провокира съмнение за измама и корупция. „Закупеният имот в Габрово за 529 600 лева дълго време се е продавал от собственика, чрез местна агенция за недвижими имоти, за 168 000 евро. Като в деня на решението на Министерски съвет цената в сайта на агенцията е променена в съответствие с цената, определена в него“, каза Гьоков.
„Какво налага закупуването на помещения, при условие че има подходящи и свободни помещения държавна собственост в голяма част от градовете на България? Отговорът е един – при държавните имоти няма комисионни“, каза депутатът.
Гьоков обърна внимание и на начина, по който държавата купува избраните от нея имоти: „Няма методика, по която се определя реалната справедлива пазарна цена. Няма процедура, по която се оценяват и класират кандидатите, няма обявен орган, извършващ оценка на подадените оферти. Няма образец на протокол за извършените действия и взети решения на решаващия орган.“
Според левицата липсва и яснота как са определени градовете, в които ще се изграждат регионалните центрове, както и как са определени печелившите оферти.
Лазар Лазаров в този момент дава брифинг в отговор на обвиненията на левицата.

Очаквайте подробности

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy