„БСП за Гергов“ и „евроатлантиците“ от ГЕРБ забъркаха правна каша с Пловдивския панаир

С решението да подарят Пловдивския панаир на бизнесмена и бивш местен лидер на БСП Георги Гергов, пловдивските общински съветници от ГЕРБ и БСП, подкрепени от представителя на ДПС и двама от БЗНС „Ал. Стамболийски“, са забъркали истинска правна каша. Те хем са гласували да подкрепят схемата за овладяването на дружесдтвото, хем са задължили кмета Здравко Димитров да я атакува в съда, а общината да се опита да я блокира.

Това стана ясно от обяснения на общинския съветник от „Демократична България“ Веселина Александрова във вторник, ден след самото гласуване. Подобно мнение публикува във Фейсбук и Дани Каназирева, чиято партия „Съюз за Пловдив“ е част от общинския съвет в града. Каназирева беше и депутат от ГЕРБ, а преди това беше назначена от тогавашния премиер Бойко Борисов за областен управител на Пловдив.

Схемата

В понеделник общинският съвет в Пловдив реши да даде съгласието си за увеличаването на капитала на дружеството „Пълдин туринвест“, в което общината и Георги Гергов са съакционери. Първоначалното предложение, което общинарите трябваше да гласуват, беше точно обратното. В залата обаче Николай Радев от „Автентична лява БСП“ предложи да се гласува „за“ увеличаването на капитала на „Пълдин туринвест“ на общото събрание на дружеството, свикано от Гергов на 9 януари.

На въпросното събрание Гергов иска община Варна да бъде приета като съдружник в „Пълдин туринвест“ срещу апорт на акциите на местната власт, представлявана от кмета Иван Портних от ГЕРБ, в „Международен панаир Пловдив“. Акции, които още преди години община Варна трябваше да върне на държавата, но забрави, а пък държавата не си потърси.

Така дружеството „Пълдин туринвест“, което е акционер в панаира, практически ще притежава близо 80% от него, а държавата ще остане с едва 20 на сто и ще загуби изцяло контрола върху дружеството. Решенията за съдбата му, дори и за ликвидиране, ще могат да се взимат от „Пълдин туринвест“, което се контролира от Гергов. В същото време делът на община Пловдив в „Пълдин туринвест“ ще намалее, а с това и възможностите за контрол на решенията на мажоритарния акционер. Тази фирма притежава редица имоти в Пловдив, включиотелно в Стария град.

Абсурд

„При решаването съдбата на Панаира вчера Николай Радев от „БСП на Гергов“ предложи вече изцяло да го подарим на Гергов. „Евроатлантиците“ от ГЕРБ охотно и безмълвно подкрепиха подаръка към любимеца на Митрофанова.

Общественият, пловдивският интерес е загърбен, за да се угоди на многогодишните стремления на почетния консул на Русия и руски гражданин Георги Гергов. Обективни доводи липсваха, а субективните никой от подаряващите не рискува да си ги каже“, припомни Веселина Александрова в профила си във Фейсбук. И добави:

„Тези усилия да се обслужи Гергов обаче доведоха до решение, което казва:
1. Не дава съгласие за апорт;
2. Нашият представител да гласува „За“ апорт;
3. Кметът да оспори, ако се реши да има апорт.
Така се създаде юридически казус и според мен имаме още шансове да предотвратим преминаването на пълния контрол в ръцете на един.“

Така съветниците едновременно са възложили на представителя на общината в общото събрание на „Пълдин туринвест“ да гласува „за“ увеличението на капитала му и в същото време да задейства блокиращата квота на общината срещу това увеличение. Кметът пък трябва да обжалва всяко решение на общото събрание, което допуска увеличение на капилата.

„Мнозинството в общинския съвет допусна правен абсурд в казуса за панаира
За добро или зло сагата продължава и решението трябва отново да се върне за гласуване в общинския съвет. То е противоречиво и от него не става ясна волята на общинския съвет, изразена вчера на сесията“, коментира и Дани Каназирева.

Възможно решение

Какъв ще е изходът от този правен абсурд, предстои да се разбере.

Веселина Александрова обясни пред Mediapool, че ако решението на общинския съвет влезе в сила и не бъде прегласувано, кметът Димитров ще е длъжен да атакува увеличението на капитала на „Пълдин туринвест“ в съда, който да реши казуса със забъркания от съвета правен абсурд.

Другият вариант е областният управител да върне решението. Тогава то трябва да бъде прегласувано, но за целта до 9 януари трябва да бъде свикана извънредна сесия на общинския съвет.

Има вариант и ГЕРБ и/или БСП да поискат извънредно заседание на съвета, за да се гласува отново спорното решение по правилния начин.

Гергов се опита да осъществи плана си за овладяване на панаира със свикване на общо събрание за приемането на Варна в „Пълдин туринвест“ на 24 ноември. Тогава обаче общинският съвет в Пловдив реши да блокира сделката. Общинарите задължиха представителя на общината да гласува против приемането на нов акционер (община Варна), както и против увеличаването на капитала с дела от 29% от акциите на „Международен панаир Пловдив“, притежавани от Варна. Беше задействана и блокиращата квота на местната власт за увеличаване на капитала. Въпреки решението на общинарите, на провелото се заседание на общото събрание Гергов наложи промяната в капитала. Решението беше обжалвано от община Пловдив, а делото спря вписването в Търговския регистър.

След по-малко от месец Гергов отново задейства същата схема.

„Това бе едно съвсем формално решение, с което приехме в „Пълдин туринвест“ още един нов акционер – община Варна. Той е наш нов партньор и така дяловото присъствие на Пловдив всъщност се увеличава“, коментира във вторник местният лидер на ГЕРб и бивш кмет на Пловдив Иван Тотев. Мнението си той митивира с писмо, което Гергов изпрати до общинарите преди гласуването на спорното решение в понеделник. В него той предлага да даде 2% от дела си в „Пълдин туринвест“, за да може община Пловдив да запази своя дял в съвместното дружество след приемането на община Варна като акционер. Освен това предлага панаирът да дари 6 дка на община Пловдив за изграждане на опера, каквато в града няма. Общинарите от „Демократична България“ очакваха, че тези „изкушаващи предложения на Гергов ще са мотивът на ГЕРБ да подкрепи схмета на Гергов. До тях обаче нямаше нужда да се стига на заседанието на общинарите в понеделник. 

„Панаирът е една прекрасна тема за политическа експлоатация“, добави Иван Тотев. Все пак добави, че „нещата вече са в ръцете на кмета“ Димитров.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy