„Булгаргаз“ и БОТАШ подписват достъп до турските LNG терминали

Турската държавна енергийна компания БОТАШ (BOTAS) ще предостави на българския държавен газов доставчик „Булгаргаз“ достъп до своите терминали за регазификация на втечнен газ и до газопреносната си мрежа, с което ще осигури допълнителен маршрут за доставки в страната ни. Двете компании ще подпишат във вторник споразумение, което ще позволи на „Булгаргаз“ да внася по 1 млрд. куб. г през връзката от стария Трансбалкански газопровод, по който Русия доставяше през България газ за южната ни съседка до преди пускането в експлоатация на директно свързващия двете държани по дъното на Черно море „Турски поток“.

Документът ще бъде подписан в София от ръководствата на двете компании в присъствието на министрите на енергетиката на България Росен Христов и на Турция Фатих Дьонмез. Неговият срок ще е 13 години.

Още преди Коледа министър Росен Христов обяви пред медиите, че до края на годината ще бъде подписано споразумението, което ще е нещо като „комплексна услуга“ от страна на БОТАШ за „Булгаргаз“. За параметрите му се преговаряше дори в почивните за България дни.

Споразумението се предвижда да е до 2036 г. и предвижда „Булгаргаз“ да резервира капацитет от 1 млрд. куб. м годишно на турските терминали за регазификация на втечнен газ, чийто оператор е БОТАШ, включително транзита на тези количества през преносната мрежа на БОТАШ до нашата граница.

По думите на Христов търсеният капацитет на турските терминали е и за доставката количества от участници в търга за втечнен газ през 2023 г. Затова през 2023 г. се планира да се ползва непълният капацитет от въпросните 1 млрд. куб. м на турските терминали и да е вид проиграване на схемата, а от 2024 до 2036 г. да се ползва пълният капацитет.

Според министъра така „Булгаргаз“ ще има голяма гъвкавост и задачата ще е само да вкара танкера в турски води, а БОТАШ ще го разтоварва където имат възможност в момента и след това да достави по своята мрежа количествата до границата с България при връзката Странджа-Малкочлар.

По думите му „Булгаргаз“ ще сключва отделни договори с предпочетени от него доставчици, но междувременно с БОТАШ се преговаряло турската компания да включи „Булгаргаз“ във вече започнали нейни преговори с американски доставчици, сред които и „Шанийр“, и такива от Норвегия за десетгодишни доставки. „Очакваме да получим цената, която ще се даде на Турция, но оферирани към нас. Нещо като обща сделка, каквато трябваше да има съвместно с ЕС. Ние се опитваме да направим това на регионално ниво. Работим и с Румъния, за да обединим количества и да имам по-силна преговорна позиция“, каза Росен Христов преди десетина дни.

Предстои да се види по-късно през деня какви са по-конкретните условия на споразумението, както и дали има резултат от съвместните преговори за природен газ.

Преди празниците Христов не се ангажира с коментар как ще се отрази това споразумение върху цените на синьото гориво за българския пазар, тъй като условията и цените на слотовете на LNG терминалите са различни, както и преносните такси, но изрази увереност, че осигуряването на места за разтоварване на втечнен газ ще увеличи и подобри офертите на доставчиците.

Като цяло обаче това е още един маршрут на доставка извън азерските 1 млрд. куб. м годишно, които влизат в България през интерконектора с Гърция Комотини-Стара Загора, и осигуряваните краткосрочно количества втечнен газ на гръцкия терминал Ревитуса или внасяни от гръцки търговци през връзката Кулата-Сидирокастро.

След подписването на споразумението между двете компании премиерът Гълъб Донев ще проведе среща с министрите Христов и Дьонмез, на която ще бъдат обсъдени и други възможности за сътрудничество в сферата на енергетиката между България и Турция, информираха от правителствената пресслужба.

Очаквайте подробности

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy