„Булгаргаз“ пробвал да вкара в цената на газа бъдещи арбитражни такси срещу „Газпром“

В заявлението си за цената на природния газ през януари, която се повиши с 22 на сто, държавният газов доставчик „Булгаргаз“ се е опитал да вкара разходи за хиляди левове за евентуални съдебни такси за водене на арбитражно дело с „Газпром“ заради спрените доставки на руски газ в края на април миналата година. Това става ясно от протокол от закрито заседание на Комисията за енергийно регулиране, провело се на 22 декември по повод внесеното заявление за цената на газа, предвиждащо скок от 40 на сто. За това намерение съобщи вестник „24 часа“ в петък.

В документа е заличена сумата, която „Булгаргаз“ е искал да вкара в цената за разноски по потенциално дело с руския газов монополист, но това му е отказано с аргумента, че регулаторно комисията може да признава само разходи за държавни такси,
свързани с образуване на дела за събиране на вземания на газовия доставчик. „В тази връзка, от разходите за дейността „обществена доставка“ по посоченото по-горе перо следва да се извадят (…) хил. лв. ((…) хил. лв. умножени по 62,78%, представляващ процентното разпределение на разходите спрямо количествата за дейността „обществена доставка“, пише в протокола.

Изваждането на тези разходи е намалило компонентата за дейността „обществена доставка“ от 3.12 лв./MВтч на 2.78 лв.

От протокола става ясно и кои са доставчиците на „Булгаргаз“, които са били посочени във внесеното в началото на декември заявление. Оказва се, че най-големият доставчик е гръцката частна компания „Митилинеос“ с дял от 31 на сто от вноса на синьо гориво, следвана от количествата по азерския договор – 27 на сто. 23 процента са били предвидени за добив от газохранилището в Чирен, но по-късно директорът на „Булгаргаз“ Деница Златева каза, че тези обеми са намалени заради топлото време. 15 на сто са осигурени от швейцарската „Колмар“, която е предоставила уговорен танкер с втечнен газ на гръцкия терминал Ревитуса, а 4 процента са осигурени от гръцката държавна компания ДЕПА. Преди дни Златева каза, че сред доставчиците за януари е и турската БОТАШ, с която бе подписано споразумение за осигуряване на достъп да нейни терминали в Турция.

Интересна подробност, отбелязана в протокола на енергийния регулатор, е забележка на члена на комисията Благой Голубарев, който е отбелязал, че „прави впечатление, че най-
ниската цена в момента е от „Чирен“, въпреки че сред обществото се тиражира друго“.

Действително в последните дни служебният министър на енергетиката Росен Христов и Деница Златева обясняват, че поскъпването на природния газ през януари е заради нагнетените през лятото на високи цени количества в Чирен, които сега трябва да се теглят.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy