Бургаски туроператори отчетоха скок в пътуванията до Истанбул през 2022 г.

Ако има увеличение на туристическите пакети за екскурзиите до Турция през 2023 г., то няма да бъде съществено след въведения от южната ни съседка данък за настаняване от 2 процента, който започна да действа от 1 януари тази година.

Пред БТА представители на туристически фирми от Бургас коментираха, че едва ли ще има сериозен скок на цените за организирани пътувания до Турция, а страната остава сред най-предпочитаните дестинации за сънародниците ни.

През 2022 г. местни турагенти отчитат засилен интерес към пътувания до Истанбул, като сериозен скок е имало в края на година, тъй като много българи са избрали да посрещнат Нова година в града на Босфора.

Повече организирани екскурзии през миналата година в сравнение с 2021 г. отчита „Нишикли Травел“. Оттам посочиха, че предпочитани остават по-достъпните пакети с една или две нощувки в турския мегаполис с посещение на пазарите в Люлебургас и Къркларели. В агенцията все още не са запознати с подробности за новия туристически данък, който Турция въведе от 2023 г.

От „Данита турс“ споделиха, че туристическата такса от 2 на сто за настаняване няма да окаже съществено влияние върху цените на предлаганите туристически пакети у нас. С колко точно ще скочат цените на екскурзиите ще стане ясно през април, посочиха от компанията. Тогава традиционно започва по-сериозното предлагане и търсене на оферти за Фестивала на лалетата, който се организира ежегодно в Истанбул.

Турция остава най-успешната дестинация на българския пазар и през 2022 г., отчетоха от туристическата агенция „Теди-кам“. Основна причината за това е близостта на страната и сравнително ниските цени на стоки и услуги, които предлага. От агенцията посочиха, че сред техните клиенти особено търсени са ол-инклузив (all inclusive ) пакетите и местата, които предлагат забавления за семейства с малки деца. Високата инфлация е повишила леко цените на предлаганите оферти.

Данък настаняване от 2 процента започна да действа от 1 януари 2023 г. в Турция. За него в средата на декември 2022 г. съобщи Анадолската агенция, позовавайки се на документ, поместен в държавния вестник „Ресми газет“.

Данъкът ще се взима за настаняване в хотели, туристически селища, мотели, пансиони. Освен това той може да се включва в туристическите обиколки от туристическите агенции.

Освободени от плащане на данъка са учащите се и студентите, които живеят в общежития, пансиони и къмпинги.

Няма да плащат таксата и представители на дипломатически мисии и международни организации, които имат дипломатически статут.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy