Бургас и Шумен са в грипна епидемия от днес

Бургас и Шумен са първите области в страната, които са в грипна епидемия от днес заради високата заболеваемост.

В област Бургас от днес до 17 януари учениците излизат в грипна ваканция. В Шумен това ще стане от утре и ще продължи до 18 януари.

В двете области от днес спират плановите женски и детски консултации, профилактичните прегледи и имунизации. Наредено е на лечебните заведения да предвидят възможности за разширяване на легловия капацитет на вътрешните отделения за сметка на други отделения с оглед приемането на насочени пациенти с грип или усложнения. Преустановяват се и свижданията в лечебните заведения. Трябва да се извършва стриктен всекидневен филтър в детските заведения, като откритите болни деца трябва да се връщат по домовете.

До края на седмицата епидемия може да бъде обявена в още една-две области, прогнозира тази сутрин пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той уточни, че не винаги обявяването на грипна епидемия означава и грипна ваканция.

“Ние следим възрастта на разпространението, гледаме какво е търсенето на препарати по аптеките, повикванията към Спешна помощ, легловата база в болниците, отсъстващите в детски градини и училища. Следим една граница – при 30% отсъстващи ученици, това е показател, че е по-добре децата да не са събрани на едно място”, обясни Кунчев. По думите му учебният процес не може да се осъществява ефективно при 25-30% болни. Няма да е ефективно и онлайн обучението при толкова отсъстващи, допълни той, но уточни, че тези решения се взимат от Министерството на образованието. 

Доц. Кунчев посъветва хората със симптоми на грип да не посягат към антибиотици, освен ако това не реши лекуващият ги лекар. За грип се прилагат антивирусни препарати, антибиотиците се включват, ако има доказана бактериална инфекция, напомни главният държавен здравен инспектор.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy