БФБ разработва програма за търговия с ДЦК за гражданите

Един от стратегическите проекти на Българска фондова борса (БФБ) е разработването и внедряването на програма за Държавни ценни книжа (ДЦК) насочена към индидидуални инвеститори. Това съобщи изпълнителният директор на БФБ доц. д-р Маню Моравенов по време на финансов форум.

В момента в България първичният пазар на ДЦК се осъществява чрез централизирани аукциони, организирани от Министерство на финансите, съвместно с БНБ. Вторична борсова търговия обаче почти липсва. В същото време високите лихви в момента правят този инвестиционен инструмент още по-атрактивен.

Предстоят разговори с Министерство на финансите относно възможностите за реализиране на програма за индивидуални инвеститори за покупка на ДЦК, казва Маню Моравенов. Според него реализирането на тази програма многократно ще увеличи броя на активните инвеститори на БФБ, би активирало вторичната търговия на ДЦК и ще повиши атрактивността на българския капиталов пазар.

В Румъния подобна програма с името „Фиделис“ e достигнала впечатляващите 4.5 милиарда евро за малко повече от три години, набрани от интереса на частни инвеститори на румънския капиталов пазар. Това съобщи изпълнителният директор на борсата в Букурещ Адриан Танасе.

В Хърватия програмата за борсово търгувани ДЦК е набрала 1.3 милиарда евро , като е привлякла интереса на 43 хил. индивидуални инвеститори, посочи Ивана Гаджич, президент на Управителния съвет на Загребската фондова борса. За периода от март до юли 2023 г. оборотът на вторичния пазар с ДЦК достига 30 милиона евро.

В Македония близо 23 милиона евро са набрани от 1283 индивидуални инвеститори, като до края на годината се очаква да бъде пусната нова емисия държавни облигации, сподели и изпълнителният директор на Македонската фондова борса Иван Стериев.
 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy