Бъдещият субсидиран жп превозвач ще се избере с търг

Бъдещият обществен железопътен превозвач на България, който ще бъде субсидиран от държавата, ще бъде избран с обществена поръчка. Условията по процедурата ще бъдат обявени до 31 март 2024 г. Това става ясно от съобщение на Министерството на транспорта до Агенцията за обществените поръчки във връзка с извършването на обществени превозни услуги в областта на железопътния транспорт.

Така България ще спази поетия ангажимент пред Европейската комисия, чрез Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), от 1 януари 2025 г. да бъде дадена възможност и на други жп компании, освен БДЖ, да получат държавна субсидия, за да возят пътници. Настоящият договор между „БДЖ Пътнически превози“ и държавата за превоз на пътници изтича в края на 2024 г. За тази година субсидията, която получава държавният превозвач е около 200 млн. лв.

Очакванията са интересът към търга да е голям, защото бъдещият оператор ще получи правото да експлоатира и новия подвижен състав, като държавата ще плати и дори поддръжката му за 15 години, който транспортното министерство ще купи с парите по НПВУ.

Един или няколко оператора

Към момента все още няма яснота дали субсидията ще е за пътнически превози по цялата жп мрежа и поръчката да се вземе от един жп оператор, или мрежата ще е разделена на отделни лотове и ще се обслужва от няколко жп оператора.

Неофициално се коментира, че освен „БДЖ Пътнически превози“, планове да се включат в търга имат още и няколко частни железопътни превозвачи.

Към момента единствено „ПИМК Рейл Експрес“ има лиценз на пътнически превози. Компанията планира да пусне още догодина пътническа линия по направлението София – Пловдив – Бургас.

Единият от собствениците на компанията Пенко Несторов коментира пред Mediapool, че ще участват в търга за обществен превозвач, единствено ако той е разделен на лотове. Причината е, че компанията сега прави първите си стъпки в пътническите превози и няма капацитет да покрие цялата страна.

Другите имена, около които се спекулира, че ще участват в търга, са свързани с железопътните превозвачи „Булмаркет“ и „ТВД Товарни превози“ на бизнесмена Христо Ковачки. Към момента те имат лиценз само за товарни превози, но няма пречка да получат и за пътнически до обявяването на обществената поръчка, коментираха жп експерти пред Mediapool. Те също едва ли ще имат интерес да вземат обслужването на цялата жп мрежа.

В обществената поръчка е възможно да се включат и чужди компании. Има вероятност за обединения между български и чужди фирми, коментираха от бранша.

Колко и кои компании ще се включат в търга ще зависи от условията по процедурата.
Обществената поръчка и нейната специфика, обхват, в това число разделяне на обособени позиции и нейната прогнозна стойност ще бъдат определени след изготвянето на пазарна оценка за железопътния сектор, се казва в публикуваната документация.

Пазарният анализ ще е определящ за обхвата на задължението за извършване на обществена услуга съгласно новия договор за железопътен превоз.

Пазарната оценка се прави от ДЗЗД „Железопътен транспорт“ срещу 83 933 лв. без ДДС. В обединението влизат „Глобал метрикс“ ЕООД и адвокатско дружество „Попов, Арнаудов и партньори“. Договорът с тях беше подписан от Министерството на транспорта и съобщенията на 29 август 2023 г. Обединението има ангажимент да предаде проучването най-късно до края на годината. Съгласно НПВУ пазарна оценка трябваше да е готова до края на юни 2023 г. Анализът е едно от условията по третото плащане по НПВУ. 

От интервю на транспортния министър Георги Гвоздейков за Mediapool стана ясно, че той е привърженик да има един обществен оператор и това по възможност да бъде досегашният – държавното дружество „БДЖ Пътнически превози“. Причината е, че бъдещият оператор ще получи правото да стопанисва закупените от държавата нови влакове за около 2 млрд. лева по НПВУ.

Ще купим ли нови влакове?

По Националния план за възстановяване и устойчивост е заложено България да купи общо 62 влака и 18 маневрени локомотива на батерии при условие, че има прозрачна процедура за избор на техния бъдещ оператор.

В началото на септември Министерството на транспорта обяви повторно четири обществени поръчки за общо 2.8 милиарда лева.

Още по темата:

Ще подкара ли частен превозвач новите държавни влакове?

 

На 30 октомври трябваше да се отворят офертите за покупката на 35 мотрисни влака за над 1.1 млрд. лв. и на 7 двуетажни мотрисни влака за 410.5 млн. лв. И двете поръчки обаче се оказаха блокирани заради жалби.

Поръчката за покупката на 35 мотрисни влака е обжалвана от „Шкода Транспортейшън“. Чешката компания е поискала от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) налагането на временна мярка за спиране на процедурата, което е удовлетворено от антимонополния орган. КЗК все още не се е произнесла по жалбата на компанията. „Шкода Транспортейшън“ твърди, че има редица нарушения в определянето на техническите спецификации на влаковете, което ограничава конкуренцията. Като такива са посочени изискванията минимум 200 седящи места без сгъваемите седалки, наличието на най-малко 4 седалки за трудноподвижни лица, минимален брой места за велосипедисти, за детски колички и брой тоалетни, минимално разстояние между седалките и т.н. Според „Шкода“ по този начин се ограничава участието на производители и доставчици на електрически мотрисни влакове.

Поръчката за покупката на 7 двуетажни мотрисни влака за 410.5 млн. лв. без ДДС се обжалва от „Щадлер Полска“. Компанията също е поискала налагането на временна мярка – спиране на процедурата, но КЗК го е отхвърлила. Полската компания е недоволна, че транспортното министерство не е отговорило изчерпателно на нейни въпроси и по този начин възпрепятства участието им в процедурата.

България изостава с покупката на влаковете. По НПВУ до края на юни 2023 г. трябваше да имаме договори с избраните изпълнители, а към момента все още не може да се отворят офертите им. Това е едно от условията по третото плащане, до което България все още не е стигнала.

В началото на октомври България изпрати искане до ЕК по второто плащане без изпълнени 4 мерки. Две от тях бяха в сектор транспорт. Едната е свързана със завършването на обществена поръчка за покупката на бордово оборудване за влаковете. Съгласно плана тя трябваше да е приключила в края на 2022 г., но това все още не е факт. Причината е обжалване на процедурата за избор на изпълнител. Другата е свързана с изграждането на интермодалния терминал в Русе, от който правителството въобще се отказа.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy