България въвежда временна забрана за внос на храни от Украйна

0

Служебното правителство ще въведе временна забрана за вноса на храни от Украйна, с изключение на транзитно преминаващи стоки, анонсира служебният премиер Гълъб Донев в сряда в началото на заседанието на Министерския съвет.

„България остава солидарна с Украйна, но фалитите на българските селскостопански производители с нищо няма да допринесат за нейната кауза“, каза премиерът.

Според Донев значителният обем храниса останали в страната през последната година и са разстроили основни производства, противно на замисъла на така наречените коридори на солидарността.

„Ако тази тенденция се запази и дори се усили, което е напълно реално, след въведените забрани от други държави, е възможно да се стигне до крайно тежки последици за българския бизнес“, заяви служебният премиер.

„Като правителство, което работи и решава проблемите на българските граждани ние не можем да допуснем това да се случи“, допълни Донев.

Той каза, че правителството е принудено да приемат тази национална мярка, тъй като отговорните европейски органи все още обмислят адекватен отговор на променените обстоятелства, до които доведоха коридорите на солидарността.

„Разчитаме, че Брюксел ще чуе и ще разбере позициите на държавите-членки България, Полша, Унгария, Словакия и ще преосмисли позицията си“, допълни той.

Донев призова да не се забравя, че принципът на солидарност е еднакво приложим към всяка държава, която страда или търпи някакъв вид загуби.

Преди ден български зърнопроизводители обявиха, че са готови да протестират в Брюксел, ако Европейският съюз не вземе мерки относно потока пшеница и слънчоглед от Украйна, каза пред БНТ председателят на Българската аграрна камара Костадин Костадинов.

По думите му единственото решение е спиране на вноса от Украйна или мерки, които да гарантират, че украинската продукция минава транзит през страната, каквато беше идеята на договорените коридори.

Някои държави като Полша, Унгария и Словакия вече въведоха такава забрана, но Европейската комисия обяви решението за неприемливо. Румъния също обмисля въпроса. Български земеделци смятат, че проблемът не може да бъде решен с изплащането на обезщетения.

„Искаме мерки като транзитни такси за преминаване, за гарантиране на тези коридори, което е много по-важно от средствата, които се предлагат“, каза председателят на Българската аграрна камара Костадин Костадинов.

 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy