България е втора по поскъпване на шофьорските курсове в ЕС

България е втора по ръст на цените на шофьорските курсове и изпити, както и на техническите прегледи в Европейския съюз (ЕС).

Увеличението на цените е с рекордните 18 на сто през 2022 г. спрямо година по-рано при средно 4.8 на сто за ЕС.

Преди нас е единствено Чехия, където цените на шофьорските курсове са се повишили с 19.6 на сто. Това показват данните на Евростат, която публикува статистика за еволюцията на цените на шофьорските курсове и изпити, шофьорските книжки и техническите прегледи в рамките на ЕС.

Поводът бе представеният пакет за подобряване на пътната безопасност в Европа от Европейската комисия. Той включва въвеждането на дигитална шофьорска книжка, която се предвижда да бъде валидна в целия Евросъюз, както и по-добър контрол на спазването на трансграничните пътни правила.

Публикуваните данни показват, че през 2022 г. цените на тези услуги са се покачили средно с 4.8 на сто спрямо година по-рано. Темпът на промяна обаче е близо три пъти по-бърз в сравнение с 2018 г., когато увеличението е било само 1.7 на сто спрямо 2017 г.

През 2020 г. – първата пандемична година, ръстът на цените на шофьорските изпити е бил 1.6 на сто, което е под този за 2019 г., когато поскъпването е с 2 на сто.

През 2021 г. обаче е регистриран скок от 3.2 на сто в унисон с общата инфлация на услугите.

Най-сериозно поскъпване на шофьорските курсове и изпити, шофьорските книжки и техническите прегледи Евростат отчита в Чехия (+19,6 на сто), България (+18,0 на сто), Италия (+13,3 на сто), Литва (+11,2 на сто) и Полша (+11,1 на сто).

Най-слабо поскъпват шофьорските курсове в Хърватия (+0,2 на стo), Гърция (+0,7 на сто) и Ирландия (+1,0 на сто).

Кипър е единствената страна членка, където тези услуги поевтиняват, макар и само с 1.6 на сто.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy