България може да бъде приета в Шенген през октомври, но датата не е съгласувана

Реалистичната цел на България е да бъде приета в Шенген на първи октомври, но тази дата все още не е съгласувана с партньорите на страната, заяви в понеделник служебният министър на външните работи Николай Милков, цитиран от БТА.

Той даде пресконференция в Министерството на външните работи след официалната му среща с унгарския външен министър Петер Сиярто.

България ще работи за засилване на ресурси и дейности за справяне с проблема с нелегалната миграция. Страната ще работи с Нидерландия и Европейската комисия за това страната ни да получи оценяващ доклад, който трябва да бъде готов през юни или началото на юли, обясни Милков. Той ще трябва да покаже направеното от 2019 г. и сега, поясни служебният министър.

Милков допълни, че идеята на доклада е да включва всички необходими резултати, за да се избегнат твърдения, че докладът е непълен или не отговаря изцяло на очакванията и изискванията.

Министърът очаква парламентът да приеме законите, които служебното правителство е предложило, защото от този ключов момент зависи членството на България в Шенген.

Петер Сиярто, министърът на външните работи и търговията на Унгария, определи като ужасно неприемането на България в Шенгенското пространство.

Той добави, че за сигурността на Европа мигранцията не трябва да се управлява, а трябва да се спре. Според него най-големият мигрантски натиск идва от Западните Балкани, а страните от Централна Европа трябва да положат големи усилия, за да го спрат.

Сиярто изтъкна, че Унгария иска България възможно най-скоро да влезе в Шенген, тъй като според него, страната допринася повече за защитата на външните граници от други държави.

Унгария традиционно подкрепя България по пътя й към Шенген, като министър Сиярто заяви, че унгарците няма да разрешат субективни критерии да заместват обективните условия в договорите.

България отговаря на обективните условия, България трябва да стане член на Шенген. И ние няма да разрешим поради политически или други причини някой да не подкрепи това, отбеляза външният министър на Унгария.

Срещата между Николай Милков и Петер Сиярто се проведе в МВнР. Това бе и първа визита на външен министр в София за тази година. Освен сътрудничеството между двете страни в рамките на Европейския съюз и присъединяването на България към Шенген, министрите на двете държави са обсъждали и задълбочаването на стратегическото партньорство в различни области от взаимен интерес, както и последиците от продължаващата руска агресия срещу Украйна.

В рамките на посещението на министъра на външните работи и търговията на Унгария у нас са предвидени и срещи с държавния глава Румен Радев и служебния министър на енергетиката Росен Христов.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy