България очаква да си върне средствата за украинската помощ

Служебното правителство очаква средствата за предоставената техника и хуманитарна помощ на Украйна да бъдат възстановени от Европейския фонд за мир (EPF).

 

„Страната ни е кандидатствала и изпратила необходимите документи. Очакваме в определен период от време средствата ни да бъдат възстановени“, каза военният министър Димитър Стоянов. 

 

По думите му хуманитарната помощ само от Министерството на отбраната е около 7 милиона лева. Става дума за предоставените каски, бронежилетки, медицински китове и дрехи.

 

Европейският фонд за мир (EPF) възстановява разходите на членовете на блока, които изпращат оръжия на Украйна, за да помогнат в борбата й срещу руската инвазия. 

Димитър Стоянов каза още, че България не е изнасяла за Украйна  танкове Т-72, комплекси С-300, МиГ-29 или Су-25.

 

Преди ден в „Блумбърг“ се появи информация, че 14 български Су-25 са достигнали до Украйна, но MO я опроверга.

 

Министерството на отбраната не е продавало самолети Су-25 повече от 10 години, заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов, коментирайки публикация на „Блумбърг“, че България е продала 14 щурмови самолета съветско производство Су-25 на страни-членки на НАТО, които са ги предали на Украйна.

 

„20 броя самолети Су-25 са продадени в периода 2005 – 2012 г. на четири фирми. През същия период 2005 – 2012 г. част от тези бойни самолети са изнесени. От самолетите, закупени тогава от български фирми, шест броя са в България, собственост са на българска фирма, и не са продадени“, обясни Стоянов.

 

„През последната година Министерството на отбраната не е продавало танкове Т-72 на когото и да било. Те са собственост на Българската армия и стоят в нашите формирования. В решението на Народното събрание ясно е казано какво може да бъде изнасяно в помощ на Украйна – въоръжение и техника. Не са изнасяни нито Т-72, нито комплекси С-300, нито МиГ-29, нито Су-25“, добави той.

 

Стоянов съобщи, че до края на месеца МО очаква да получи от Полша два двигателя за изтребителите МиГ 29, на които България все още разчита, за да пази небето си. 

 

Съветските изтребители MиГ – 29 до края на годината пък най-вероятно ще бъдат приземени, след като поддръжката им стана на практика невъзможна след военната агресия на Русия срещу Украйна.  

 

МО се надяваше да осигури от Полша двигатели за МиГ-овете, като идеята бе да се придобият 6 + 2 двигатели, което обаче няма да стане. 

Украйна неколкократно поиска от България помощ с изтребители МиГ – 29 , но на този етап това не се обсъжда, тъй като страната ни няма други възможности. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy