България пак е в топ 10 на най-осъжданите държави в Страсбург

България е една от десетте най-осъждани държави пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург, става ясно от данните на институцията за 2022 година. България си дели девето място с Италия, а списъкът се оглавява от Русия, Украйна, Турция, Румъния, Молдова, Полша, Унгария и Хърватска.

През пролетта на миналата година Русия прекрати членството си в Съвета на Европа точно преди да бъде изключена от организацията заради инвазията в Украйна

За изминалата година съдът е произнесъл по 62 дела, заведени срещу България. При 25 от тях съдът е установил нарушение на държавата. Срещу България има и 539 висящи жалби. Подобни са били и данните през 2021 година.

През 2022 г. Европейският съд за правата на човека се е произнесъл по повече от 39 600 жалби, при близо 70 150 висящи жалби в края на 2021 г., като за година броят им е нараснал с няколко хиляди и в края на 2022 г. висящите жалби са били 74 650.

Най-много висящи дела има срещу Турция – малко над 20 хиляди. Следва Русия с 16 750, Украйна с над 10 хиляди, Румъния – 4 800 и Италия с 3550 жалби.

Статистиката бе представена от председателя на Съда Шифра O’Лиъри в четвъртък, когато се проведе традиционната пресконференция за откриване на съдебната година. Първата жена председател на институцията подчерта и основните политически събития, които белязаха 2022 г. – агресията в Украйна, изключването на Русия от Съвета на Европа и оттеглянето ѝ от Европейската конвенция за правата на човека.

Съдия O’Лиъри заяви, че тези ключови събития са имали важни правни последици и за Европейския съд за правата на човека .

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy