България спира междудържавни проекти със Северна Македония

България може да спре изпълнението на междуправителствени проекти заради нарушаването на правата на българите в Северна Македония, каза министърът на външните работи Николай Милков.

 

В сряда той бе изслушан на закрито заседание на парламентарната комисия по външна политика, след като в Охрид бе пребит секретаря на българския културен клуб “Цар Борис Трети“ Християн Пендиков. 

 

„Нещата няма да продължат така, както бяха. Ние ще преразгледаме редица компоненти и елементи на нашето двустранно сътрудничество. Примерно за мен е нонсенс да се обсъжда въпроса за екопътека на планината Беласица в момента, в който Пендиков лежи в болницата. Това е цинизъм“, каза Милков.

 

Според него подобни проекти би трябвало да бъдат преоценени. 

 

“Ние даваме приоритет в момента на проекти, които са свързани с изпълнение на ангажимените – защита на правата на българските граждани и съответно на тези, които са с българско национално самосъзнание. България може да стопира някои проекти междуправителствени, ако те не изпълнят нашите изисквания. Напълно е възможно“, добави той.

 

Външно министерство извика посланика ни в Скопие Ангел Ангелов за консултации в София и ще остане тук, “докато видим признаци на някаква промяна и възможност той да се върне обратно“. 

 

“Ако не видим, ще остане доколкото е необходимо“, каза Милков.

 

Той съобщи, че Християн Пендиков получава заплахи по интернет, докато лежи в болницата, и това доказва пълната безнаказаност на подобно поведение в Северна Македония.

 

Посланикът ни в Северна Македония Ангел Ангелов каза от своя страна, че там има опит случаят да се представи по различен начин.

 

“Ние сме много учудени, меко казано, от разпосочното говорене в Република Северна Македония, на институциите на РСМ. Не може прокуратурата в Охрид да образува дело за нападение, предизвикано от омраза, и вчера вечерта зам.-министърът на местното самоуправление да се появява в някаква телевизионна емисия и да говори, че Християн бил нападнат, защото имало сблъсък на наркодилъри. И това цялото било престъпна дейност”, каза Ангел Ангелов. 

 

България се съгласи да отвори вратата на Северна Македония към ЕС под условия. Това, обаче, не доведе до нормализиране на отношенията.

 

Най-важните изисквания на България, за да започне Северна Македония реални преговори за членство в ЕС, са вписването на българите в конституцията, спазването на човешките права на македонците с българско самосъзнание и напредък в изчистването на спорните исторически въпроси.

 

Към момента няма напредък по тях, а поредното посегателство заплашва да блокира европейската интеграция на Северна Македония.

 

В сряда македонският премиер Димитър Ковачевски каза, че осъжда “всички, които предизвикват безредици и правят провокации, за да накърнят отношенията с източната ни съседка“. 

 

“Институциите трябва да действат съгласно закона за всички, които разпространяват провокации и искат да нарушат отношенията в държавата и между страните в региона“, каза той.

 

„Процесът на присъединяване към Европейския съюз е дефиниран в преговорната рамка, а една от основите за присъединяване към ЕС са добросъседските отношения, което означава, че институциите комуникират по начин, който осигурява достойна и функционална комуникация между двете държави. Всички, които не искат да ни видят като член на ЕС и правят провокации, го правят точно за това. Такива има у нас, но и в България. Страната ни ще предотврати и ще използва всички механизми на системата, за да не се случи подобно нещо в бъдеще на човек, независимо от коя държава идва“, посочи Ковачевски, цитиран от БТА.

 

Побоят на Християн Пендикове е поредното посегателство около българските клубове в Северна Македония през последните месеци. В края на ноември бе открита стрелба от по клуба в Охрид преминаваща по улицата кола. Тогава нямаше пострадали, а щетите бяха дупки по външната врата и стъклото на офиса. Извършителите още не са установени.

 

По-рано имаше вандалска проява и срещу клуба „Ванчо Михайлов“ в Битоля. Входната врата беше опожарена, а нарушителят Ламбе Аламбаковски получи условна присъда.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy