България ще получи 1.3 млн. дози от адаптираната ваксина за Covid-19

0

Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча издаване на разрешение за употреба на адаптирана ваксина срещу COVID-19, насочена спрямо подварианта XBB.1.5 на Covid-19, съобщиха в четвъртък от здравното министерство.

Ваксината се произвежда от Pfizer/BioNTech и България ще получи 1.3 млн. дози от нея, след като бъде одобрена за употреба от Европейската комисия. Страната ни има гарантиран достъп до адаптирани ваксини.

Първата доставка от 80 640 дози е планирана за третата седмица на септември. Ваксините, които се очаква да пристигнат тогава, са подходящи за употреба на възрастни и лица от 12-годишна възраст.

За последната седмица на месец септември е планирана и доставка на педиатрични ваксини, предназначени за имунизацията на деца от 6-месечна до 11-годишна възраст.

Ваксините ще продължат да се прилагат безплатно на български граждани, заявили желание при общопрактикуващия си лекар, в имунизационните кабинети на РЗИ и в определени за целта лечебни заведения.

През следващата седмица се очаква Националният експертен съвет по имунизации да направи своите препоръки до министъра на здравеопазването за ваксинацията срещу COVID-19 на рисковите групи от населението.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy