Българските мъже вече са по-склонни да ходят на профилактични прегледи на простатата

Има тенденция към повишаване на процента на мъжете, които биват диагностицирани с ранна форма на рак на простатата, когато той е напълно лечим. Това са изводите от кампанията за безплатни профилактични прегледи за рак на простатната жлеза, която беше проведена в Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ по повод международния месец на мъжкото здраве – Movember.

„Две неща ми направиха впечатление тази година. Първото е, че имаше много голям интерес, което означава, че хората имат нужда от подобни инициативи. Наложи се да обявим още един телефон, за да могат всички, които желаят, да се запишат. Второто е, че има тенденция мъжете над 50 г. да си правят профилактични прегледи за рак на простатата. До скоро за много от тях това беше тема-табу. Половината от мъжете, при които открихме карцином на простатата сега са в начален стадий, което им дава шанс за пълно излекуване“, разказа акад. проф. д-р Чавдар Славов, началник на клиниката.

Деветдесет и шест мъже са се възползвали от възможността да се прегледат безплатно за карцином на простатата в Центъра за съвременно лечение на тумора на простатната жлеза към столичната клиника. Част от пациентите (единайсет) са били с вече диагностицирано заболяване и са дошли за второ мнение. Друга група (дванайсет човека) е била насочена за биопсия тъй като е имало съмнение за злокачествен процес. При седем от мъжете се е оказало, че става въпрос за доброкачествена хиперплазия (уголемяване на простатната жлеза) и те ще бъдат оперирани с помощта на най-съвременните технологии. При пет от мъжете находката се е оказала рак, а при трима от тях вече е насрочена и дата за нискодозова брахитерапия.

Става въпрос за иновативна терапия, която беше въведена преди година в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и засега столичната болница е единствената, която я прилага у нас. „Реално това е и идеята на кампанията – ранно откриване на рака на простатната жлеза. Това е изключително скъсен цикъл. На практика в рамките на не повече от месец при тези пациенти е бил установен ракът с биопсия, направени са им всякакви изследвания и те ще се подложат на своевременно лечение. Това е изключително модерен подход, който, смея да го твърдя, тъй като съм запознат със здравните системи в повечето европейски страни, както и в САЩ, никъде по света няма да го получат. На повечето места тези пациенти все още щяха да чакат за първичен преглед, а при нас в рамките на месец ще можем да ги подложим на лечение, което ще реши дефинитивно проблема им“, убеден е акад. проф. д-р Чавдар Славов.

При нискодозовата брахитерапия в простатната жлеза се вкарват малки зърна, наречени сидове, на йод 125 изотоп, изчислени по определена формула. Те осъществяват вътретъканно облъчване на тумора в рамките на 6-8 седмици, след което се резорбират в организма. Предимствата на този метод, при който се постига излекуване в 96% от случаите, е, че е алтернатива на радикалното премахване на жлезата, което често е свързано с неприятни странични ефекти, сред които импотентност, изпускане на урина. Условието новият метод да бъде приложен при даден пациент е карциномът при него да е в начална фаза, при която ракът не излиза извън пределите на капсулата на жлезата, и да е със стойност на PSA (специфичен туморен маркер за рак на простатата) не повече от 10.

Като честота ракът на простатата е на второ място в България след рака на белия дроб при мъжете. Годишно от него се разболяват около 3000 мъже. Най-често от рак на простатата боледуват мъже над 60 години, но не са изключение и по-ранните прояви на болестта, когато тя протича и по-агресивно.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy