„Български възход“ се регистрира самостоятелно за вота, но остави вратичка за коалиция

Партията на бившия министър на отбраната Стефан Янев се регистрира самостоятелно за участие в предстоящите на 2 април предсрочни избори, но все пак остави вратичка за евентуална коалиция.

„Днес се регистрираме като партия, утре ще излезем с декларация, в която ще призовем да заповядат партии, сдружения и хора, които имат желание да се включат в нашите усилия за диалог и внасяне на разум в българския политически диалог. Водим конструктивни разговори, можем да намерим различни практични решения как да вървим заедно напред“, каза той, а на въпрос дали говори за евентуални общи листи, Янев каза, че „за всичко става въпрос“.

През последните дни неофициално се заговори, че Янев води преговори за общо явяване на вота с ВМРО. Сега попитан дали това е така, той отговори: „Водим разговори с всички, които поискат да водим разговор“. Засега ВМРО не е подала документи за регистрация за участие във вота.

Действително, въпреки че „Български възход“ сега се регистрира самостоятелно, все още има възможност да се яви на изборите в коалиция. Срокът за регистрация на партии и коалиции изтича утре в 17:00 часа, но до 25 февруари законът позволява да се правят промени в състава на вече регистрирани коалиции. Така, ако потенциалните партньори на Янев се регистрират до утре като коалиция, то той ще има възможност да се присъедини към тях.

На изборите през октомври 2022 година формацията на Янев беше част от коалиция с други по-малки партии, като носеше името „Български възход“. Причината за този ход беше, че тогава не беше ясно дали партията ще бъде официално вписана в регистъра на политическите партии преди да изтече срокът за регистрация за вота. В крайна сметка на предишния вот „Български възход“ беше на ръба и влезе в парламента с 4.63% или 115 872 гласа. ВМРО пък получи 0.81% от гласовете на избирателите или 20 177 гласа.  

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy