„Български пощи“ в стачна готовност насред кадрови рокади

От 20 декември 2022 г. служителите в почти фалиралата държавната фирма „Български пощи“ ходят на работа с лента „Аз протестирам“. Така около 9000 „работещи бедни“ обявиха началото на символичните си стачни действия заради непостигане на споразумение с работодателя си за достойно заплащане. Възнагражденията в държавното дружество към момента са между 712 лв. и 849 лв. и то след актуализация през юни 2022 г., обяви КНСБ.

Исканията са увеличение на заплатите с 25%, ваучерите за храна да станат 100 лв. и подобряване на условията на труд. „Ако това не се случи, след 2 февруари излизаме на протест“, заяви Валентин Стоянов, председател на синдикалната федерация на съобщенията към КНСБ, цитиран от БГНЕС.

Два дни по-късно – на 22 декември 2022 г. министърът на транспорта Христо Алексиев, под чиято шапка е дружеството, сменя назначения съвет на директорите по времето на правителството на Кирил Петков, който се задържана поста около 9 месеца. Причината е лошото финансово състояние на компанията – загуба от 55 млн. лв. за миналата година и задължения към доставчици за над 72 млн. лв., по които всеки месец плаща наказателна лихва от 8 млн. лв.

На практика „Български пощи“ е пред фалит и резерви за вдигане на заплатите трудно могат да се намерят, освен ако не се намеси държавата. През миналата година чрез увеличение на капитала дружеството получи инжекция от 45 млн. лв. За тази година му бяха обещани 50 млн. лв.

На следващия ден – 23 декември 2022 г. новият директорски борд избира за изпълнителен директор Филип Алексиев. Той е добре познато лице в Министерството на транспорта. Финансист по образование – завършил е счетоводство в УНСС, специализирал е и в САЩ. Бил е на ръководни позиции в държавното дружество „Трансимпекс“ до 2002 г. преди продажбата му, малко след това става шеф на държавния авиопревозвач „България Ер“, а по времето на ГЕРБ е в ръководството на БДЖ. Твърди се, че негова е основната заслуга за стопяването на дълговете на държавните железници от историческите 900 млн. лв. до около 100-тина с днешна дата.

Очевидно обаче преговорите между синдикатите и новото ръководство на „Български пощи“ не вървят и в събота на 20 януари 2023 г. КНСБ съобщи, че преминават към ефективни стачни действия спазвайки стриктно закона.

„Внесли сме исканията на синдикатите на новото ръководство на „Български пощи“. На този етап сме в символични протестни действия, ще спазим законите. На 2 февруари имаме уговорка с ръководството на „Български пощи“ да ни приеме, за да коментираме увеличението на заплатите на служителите, но ако това не се случи, правим подписка и минаваме към началото на протестни и след това на ефективни стачни действия“, каза Валентин Стоянов от КНСБ.

Четири дни по-късно министърът на транспорта Христо Алекскиев се срещна със синдикалната федерация „Съобщения“ към КНСБ. След срещата той съобщи, че „стойността на ваучерите за храна на служителите на „Български пощи“ може да бъде увеличена от 60 лв. на 100 лв.“

Алексиев е възложил на назначеното от него ръководство до 27 февруари да предложи варианти и за ръст на работните заплати.

Вицепремиерът съобщи, че ще бъдат водени разговори с Българската банка за развитие и с Министерството на финансите за оказване на финансова подкрепа. Целта е да бъдат преструктурирани натрупаните задълженията от 72 млн. лв. на пощенския оператор, така че да отпадне плащането на 8 млн. лв. лихви годишно, се казва в съобщението на транспортното министерство.

„Български пощи“ имат спешна нужда от стабилизиране и преструктуриране, от технологично подновяване и подобряване на условията на труд. В същото време, със синдикатите, които смятаме за партньори, трябва да обмислим вариантите така, че да не допуснем изпадане в несъстоятелност на дружеството“, коментира Алексиев.

Той се е разбрал със синдикатите обсъждането на исканията им за увеличаване на работните заплати да продължи през следващата седмица.

Оздравителен план за „Български пощи“

Основна задача е създаването на оздравителен план на дружеството, който да доведе до стабилизиране и разширяване на обхвата на услугите, така че да се промени пазарния му дял, каза заместник-министърът на транспорта Красимир Папукчийски. По думите му работните места ще бъдат запазени и няма да има съкращения.

Филип Алексиев – новият директор на „Български пощи“

През ноември 2022 г. стана ясно, че „Български пощи“ продължава да трупа рекордни загуби. От 25 милиона лева за полугодието на 2022 г загубата на дружеството нараства на 41 милиона лева, а за цялата година по предварителни данни възлиза на 55 млн. лв., по думите на новия директор Филип Алексиев, който преди дни е дал интервю за „24 часа“.  По думите му за тази година старото ръководство на „Български пощи“ е заложило загуба от 66 млн. лв.

Целта сега е това да се промени чрез увеличаване на пазарния дал на „Български пощи“. Колкото и невероятно да звучи делът на държавното дружество при куриреските услуги е под 1%. Всичко това става на фона на пазар за 700 млн. лв. през 2022 г., от които приходите за държавните пощи са скромните 4 млн. лв., става ясно от думите на Филип Алексиев. От другите неатрактивни сегменти, сред които и универсалната пощенска услуга, които са с нулева или отрицателна добавена стойност и се нуждаят от субсидиране, „Български пощи“ имат по-голям пазарен дял, но той не носи приходи, отбелязва Алексиев.

Според него причините частните куриерски компании да печелят, а държавният оператор да губи са две. Едната е, че частните оператори са се позиционирали на бързо растящ и печеливш куриерски сегмент, а „Български пощи“ са останали или са изтласкани в бизнес сегментите, които са с ниска или отрицателна добавена стойност. Другата е, че дружеството в периоди на високи инфлационни нива не е било компенсирано от държавата за обществените услуги, които предоставя.

Така че отново ще се търси спешно подкрепа от държавата с предоставянето на 50 млн. лв. за увеличаване на капитала на дружеството. Новото ръководство на „Български пощи“ ще актуализира и цени по действащи договори, предстои и подписване на нови с нови клиенти, казва Филип Алексиев.

Кой влиза в новия директорски борд?

Освен Филип Николов Алексиев останалите четирима души в новия директорски борд са Мико Станимиров Миланов, Павел Иванов Масов, Бисер Здравков Христов и Елена Георгиева Александрова – Георгиева. Те са вписани в Търговския регистър на 3 януари 2023 г. Имат 3-годишни договори за управление.

Председател на съвета на директорите е 43-годишната Елена Александрова-Георгиева. За нея няма почти никаква публична информация. На сайта на „Български пощи“ също няма автобиографии на новите началници. Не са представяни публично нито пред работещите в дружеството, нито пред обществото.

Информация не се открива и за 50-годишния Мико Миланов.

За това пък Бисер Здравков Христов е съсобственик на луксозния комплекс „Магнолия“, където се настани Сергей Станишев след като напусна премиерския пост през 2009 г. Бисер Христов е също така и бизнес съдружник със сина на Огнян Дойнов – Росен. Двамата са били управители на „Бояна Парк София“. Според Търговския регистър той е участвал в управлението или е бил собственик на редица частни фирми предимно в сектора на недвижимите имоти, продажбата на електрически автомобили и туризма. Има и фондация „Семейство и култура“, показва справка в Търговския регистър.

Единствено петият член на директорският борд – Павел Иванов Масов не е назначен преди Коледа от транспортния министър Христо Алексиев. Това става още на 1 септември 2022 г., като решението е подписано от заместника му Красимир Папукчийски. Масов е бил собственик и управител на няколко фирми в сектора на недвижимите имоти и производството на енергия, сред които „Варвара Енерджи“, „Вила Анна“, „Елинор 06“ и други.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy