Български самолети Су-25 са достигнали до Украйна?

Българските самолети Су-25 са достигнали до Украйна, съобщи авторитетното издание „Блумбърг“.

„МО не е продавало самолети Су-25“, реагираха лаконично от българското военно министерство.

Данните на „Блумбърг“ предстои да бъдат уточнени, след като и миналата година бе излизала подобна информация в полско издание.

Според „Блумбърг“ общо 14 самолета Су-25 са били закупени от други страни членки на НАТО, които впоследствие са ги доставили в Украйна.

С колко самолети разполага България?

България в момента разполага само със седем ремонтирани Су-25, след като една машина се разби през септември миналата година.

По информация на Mediapool и в момента в авиобазата „Безмер“ са дислоцирани изтребители Су-25.

България разполагаше с 8 модернизирани щурмовици Су-25, след като бяха ремонтирани от беларуската компания „558-ми авиоремонтен завод“.

Договорът бе на стойност около 80 млн. лева и се смяташе за един от успешните проекти за ремонт на старото съветско въоръжение в армията.

Освен тези Су-25 страната ни разполага с още 6 неремонтирани самолети.

Така излиза, че България разполага с общо 13 изтребителя, ако не е продала някой от тях.

България продължава да води преговори за заместващи способности

Подобна информация излезе още през май-миналата година в полско издание, но впоследствие се изясни, че българските самолети още са у нас.

Служебното военно министерство неколкократно каза, че България няма да помогне с тежка техника на Украйна заради липсата на способности за нашата армия.

Киев има остра нужда от МиГ 29, Су-25 и зенитни комплекси C-300. И в момента България води преговори със съюзниците в НАТО за заместващи способности, които евентуално могат да осигурят възможности за по-сериозна българска помощ от Украйна.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy