Бюджетната комисия отхвърли идея за прекратяване на концесията на „Лукойл“

Бюджетната комисия отхвърли в четвъртък предложение за прекратяване на концесията на „Лукойл“ за пристанищния терминал „Росенец“. Депутатите приеха на второ четене закон за прилагане на дерогацията за вноса на руски петрол.

Първоначалната идея дойде от „Демократична България“. Целта бе законът да въведе еврорегламент за прекратяване на концесиите на компании, на които са наложени европейски санкции. При формулирането на предложението обаче се оказа, че то ще засегне и други пристанища, а не само „Росенец“.

Впоследствие бе предложено пристанището да продължи да осъществява дейността си, но рафинерията в Бургас да не бъде концесионер, а да плаща такса за ползването на пристанището, което е на българската държава.

Юристи от транспортното министерство обаче обясниха на депутатите, че съоръженията за съхранение на горивото на пристанището са на „Лукойл“, а не на държавата. Затова, ако концесията бъде прекратена, пристанищният терминал няма да отговаря на изискванията на пристанище и ще му бъде отнето удостоверението за работа. Това означава, че „Росенец“ няма да може да бъде ползван за разтоварване на петрол.

В крайна сметка бюджетната комисия отхвърли предложението.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy