Васил Божков размазва държавата в съда

Наказателни постановления за близо 15 милиона, издадени срещу хазартните компании на Васил Божков, бяха отменени от съдилищата през последния месец, научи Mediapool. Причините за решенията на магистратите са най-различни, но посоката е неизменно една и съща в полза на бившия най-влиятелен хазартен бос в България.

На 12 декември столичният административен съд отмени глоба за 4.3 милиона лева срещу компанията „Ню Геймс“, която беше организатор на 92-те варианта на известната „Национална лотария“. На 22 ноември същият съд отмени глоба за 5.06 милиона лева срещу „Еврофутбол“. Двете решения са окончателни.

Междувременно Софийският районен съд отмени и друго наказателно постановление за 4.43 милиона лева срещу „Еврофутбол“, но това решение може да се обжалва.

През февруари 2020 година бе обнародван законът, с който частните моментните лотарии бяха обявени за нелегални. Тежкият удар върху бизнесмена на Васил Божков бе предшестван от активизиране на прокуратурата, която повдигна цели 18 обвинения срещу тогавашния най-богат българин. Няколко дни преди образуването на делото Божков се изнесе в Дубай, откъдето българските власти не могат да го екстрадират.

На този фон Държавната комисия по хазарта изведнъж се сети, че хазартният бизнес на Божков е плащал много по-ниски такси от полагащото се по закон. Държавната финансова инспекция изчисли щетата за фиска на близо 700 милиона лева, а тази експертиза залегна в основата на наказателното разследване срещу Божков.

Макар и в несъстоятелност, неговите фирми продължиха да се борят в съда срещу претенциите на държавата за въпросните 700 милиона лева. Досега те печелят всички важни дела в административните съдилища, което може да подкопае и евентуален наказателен съдебен процес срещу Божков, ако такъв изобщо се случи някога.

През последните три месеца Върховният административен съд е анулирал претенции на държавата към хазартните компании на Васил Божков за близо 335 милиона лева. 

 

Новите провали

На 14 февруари 2020 г., четири дни преди одържавяването на бизнеса с лотарията, „Ню Геймс“ продължава да подава съвестно до комисията по хазарта отчети за своите печалби. Компанията обявява, че през януари е събрала комисионни (печалбата преди облагане) в размер на 19.4 милиона лева. Компанията отчита, че трябва да плати такса от 3.88 млн. лв. или 20% от комисионните.

Държавната комисия по хазарта обаче има друго виждане. Тя настоява „Ню геймс“ да плати 15% от приходите от талони за месеца, които са 54.4 милиона лева. Дължимата сума става 8.16 милиона лева. Държавната комисия претендира, че „Ню Геймс“ е платила 4.279 милиона лева по-малко от дължимото по закон и ги търси.

Пред съда обаче се случва истински цирк. Държавната комисия е написала в акта си, че глобява хазартната компания за подаване на декларация с неверни данни. В същото време се е позовала на член от Закона за хазарта, който твърди, че „Ню геймс“ изобщо не е подала декларация.

На това основание държавата губи делото и не само няма как да събере парите, но и ще плати над 32 000 лева за адвокатите на „Ню геймс“.

Едното дело срещу „Еврофутбол“ за 5.07 милиона лева е загубено, защото съдът казва, че хазартната фирма изобщо не е била длъжна да отчита каква такса дължи върху приходите от залози.

Съдът не казва, че „Еврофутбол“ не дължи тези пари, а само, че не трябва да декларира. На това основание претенцията на държавата за над 5 милиона лева е изтрита.

Другото дело срещу „Еврофутбол“ за 4.43 милиона лева е загубено пред Софийския районен съд заради вече създадената практиката на върховния съд по тези дела, която е изцяло в полза на Божков.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy