Васил Терзиев: Не може да се говори за сглобка на местно ниво

Не може да се говори за сглобка на местно ниво. Съглашение с ГЕРБ преди изборите не е имало, не са водени и предварителни разговори за постове и подкрепа с партията на Бойко Борисов. Ще се търси подкрепа за политики и решения, които са в интерес на софиянци.

Това заяви новият кмет на София Васил Терзиев на пресконференция сред обявяването на окончателните резултати от местните избори 2023. Той анонсира, че екипът му ще прави анализ на големите договори на Столичната община и ако не могат да бъдат променени, ще се затяга контролът по тях.

„Нееднократно сме показали кой е наш политически опонент. Не мисля, че някой може да каже, че е имало съглашение между нас и ГЕРБ. В нито един момент не сме отстъпили от това, което искаме да променим. Не може да се говори за сглобки на местно ниво“, коментира Васил Терзиев.

Той за пореден път обясни, че няма да се прави коалиция в Столичния общински съвет, а ще се търси подкрепа за отделни решения.

Борис Бонев ще е номинацията на ПП-ДБ за председател на общинския съвет

Васил Терзиев отхвърли спекулации и за договорка за председателското място в Столичния общински съвет. Той потвърди, че „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) ще предложат за поста водача на листата си за общински съветници и лидер на „Спаси София“ Борис Бонев. Остава въпросът дали кандидатурата му ще получи достатъчно подкрепа, тъй като ПП-ДБ имат 23-ма съветници в 61-местния общински съвет.

„Ние ще диктуваме дневния ред, ще бъдем конструктивни, но няма да правим отстъпления и да влизаме в договорки“, коментира Борис Бонев. Добави, че в следващата седмица ще има срещи с останалите формации в общинския съвет.

„Нямаше никакви договорки за никакви търговии на места преди изборите. От наша гледна точка имаше един страшен сценарий – тъмночервен кмет на София, разклащане на правителството и служебен кабинет на Радев. Този сценарий беше предотвратен“, коментира съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Той определи призива на Бойко Борисов да се гласува за кандидата на ПП като „национално отговорен в тази ситуация, в този момент“. Но допълни: „Всъщност абсолютно всички политически сили работеха срещу нас. Днес имаме тази победа, въпреки този обединен фронт от другата страна.“

„Политическо земетресение“ и „разгромна победа“

„Случи се истинско политическо земетресение в България. За първи път след 18 години столицата на България ще се управлява по честен и прозрачен начин“, заяви Борис Бонев при анализа си на резултатите от местния вот. На него кандидатът на ПП-ДБ спечели с едва 4500 гласа пред номинираната от БСП и други леви  партии Ваня Григорова.

Бонев определи резултатите в София като „разгромна победа“.

На въпрос на какво се дължи малката му разлика с Ваня Григорова Терзиев говори за ниската избирателна активност. „Защо толкова малко хора гласуват е въпрос към цялата политическа класа, която десетилетия наред прави всичко възможно да откаже хората да гласуват. Ние ще покажем, че не е задължително да получиш повече от същото“, каза Терзиев. Добави, че към момента вижда грешки в кампанията си, но няма намерение да прави ретроспекция. Към нея можел да се върне след 4 години „за следващата кампания“.

„Тука е така ще остане в миналото“, допълни Борис Бонев.

Анализ на големите договори

Сред първите си задачи Васил Терзиев посочи анализ на големите договори, сключени от досегашното ръководство на Столичната община. Той не даде заявка за разтрогване на неизгодни контракти. По-скоро щяло да се търси затягане на контрола, за да се постигне по-добър резултат за хората при същите условия. Като пример даде договорите за чистенето на града. Част от тях изтичат през 2025 г. Екипът на Терзиев щял да се концентрира върху подготовката на новите обществени поръчки за услугата. В същото време контролът по действащите договори щял да се затегне така, че да няма преливащи и счупени кофи и незаконни сметища из града.

Трябвало бързо да се види и какво е изоставането по сроковете на договорите за ремонтите в центъра на града, както и за трасето на трамвай 5, за да бъдат наложени максимално високи глоби за забавяне.

Лидерът на „Спаси София“ Борис Бонев заяви, че ще се прави преглед на договорите за строителство в последните години, за да се види по кои от тях все още тече гаранционен срок. След като това бъде установено, изпълнителите щели да бъдат накарани да отстранят дефекти в рамките на гаранцията, за да не се налага да се плаща от бюджета на общината за тях.

Терзиев обясни, че теми като презастрояването няма да бъдат решени бързо, тъй като изискват промяна на общия устройствен план. Междувременно екипът му щял да се фокусира върху опазването на малкото останали незастроени площи в презастроените части на града.

Анонсира и промяна на „цялата верига на един проект“, за да се избяга от ремонта на ремонта. „Той понякога не е въпрос и на корупция. Ще отнеме време да дойдат резултатите. Имаме много наследени неща“, коментира Васил Терзиев.
 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy