Васил Терзиев: Ще наложим бранда София като добро място за иновативен бизнес

Ще работим да наложим бранда на София като добро място за иновативен бизнес. Добро място, където да започнеш реализацията на твоите мечти. Това обяви във вторник новоизбраният кмет на столицата Васил Терзиев по време на форума Digital Trends.

България, и в частност София стоят значително по-добре като стартъп и финансираща екосистема, отколкото Гърция, Румъния или Сърбия, но светът не знае това, каза Терзиев. 

„Ние не сме разказали тази история, а това е изключително важно и ние ще работим за това“, добави той.

От думите му стана ясно, че общината ще работи по създаването на платформа, чрез която потенциалните инвеститори, а и гражданите, дигитално да могат да видят инфраструктурата на града и да направят симулации, например, ако общият устройствен план на града бъде реализиран в максималните параметри как ще се промени средата и как тя би влияела на бизнеса и гражданите. Или ако някоя улица стане еднопосочна, как ще се отрази на трафика и т.н.

„Решенията трябва да започнат да се вземат на база данни, а не на мнения, защото тогава е много по лесно да излезеш пред хората и да дадеш обосновано предложение защо нещо трябва да бъде в една или друга посока“, каза Терзиев.

Кметът обеща повече налични и периодични данни от технологиите, които са свързани с качество на въздуха, на водата, видеонаблюдение, които отново да се използват при вземането на решения. 

Новооизбраният кмет обеща и дигитализация на административните процеси за бизнеса. Той спомена, че ще работи за електронни строителни разрешения и дигитализирането на всякакви други разрешителни режими.

Терзиев посочи, че ще бъде създадено приложение, което да събира много от услугите на общината на едно място – от плащане на синя и зелена зона до местни данъци и такси, до известия за това, че ще затворят улицата заради някакъв планов ремонт. Чрез него ще могат да се подават и сигнали от граждани. 

„Всичко това удобно ще се ползва на телефона, като все повече и повече нови услуги ще се появяват там“, каза Терзиев. 

Наред с това ще бъде създадено и друго приложение за туристите на столицата, обеща кметът. Той каза, че стремежът е София да се наложи като туристическа дестинация.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy