Великобритания забрани употребата на райски газ за развлечение

От днес във Великобритания влезе в сила забраната за употреба на райски газ, известен още като „газ на смеха“, за развлечение, а хората, които бъдат хванати да го произвеждат, доставят или продават, са заплашени от тежки присъди, предаде Ройтерс.

Веществото, което предизвиква чувство на еуфория, релаксация и откъсване от реалността, придоби особена популярност най-вече сред младите хора, но според правителството употребата му подхранва нарушаване на обществения ред и представлява опасност за здравето.

„Твърде дълго време употребата на този наркотик на обществени места е допринасяла за антисоциално поведение, което е в ущърб на обществото. Няма да го приемем“, заяви британският министър на полицията Крис Филп в изявление.

Съгласно новата забрана хората, които многократно са злоупотребявали с райски газ, могат да бъдат осъдени на глоба или до две години затвор, а максималното наказание затвор за разпространението му се удвоява на 14 години.

По данни на здравното министерство райският газ е третият по разпространеност наркотик, употребяван от лица на възраст между 16 и 24 години, а интензивната му употреба може да доведе до анемия, а в по-тежките случаи – до увреждане на нервите или парализа.

През септември министърът на вътрешните работи Сюела Бревърман заяви, че хората са „уморени“ от употребата на наркотици на обществени места.

Забраната не важи за законната употреба на райския газ, включително за медицински цели, зъболечението и т.н. Няма да се изискват лицензи, но потребителите ще трябва да могат да докажат, че законно притежават веществото.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy