Великобритания изпраща на Украйна рота от 14 тежки танка „Чалънджър 2“

Лондон ще изпрати на Украйна в близките седмици рота от 14 тежки танка „Чалънджър 2“, след като британският премиер Риши Сунак заяви на украинския президент Володимир Зеленски, че Обединеното кралство ще предостави допълнителна подкрепа за воденето на война по суша в Украйна. Това се казва в изявление, разпространено на сайта на „Даунинг стрийт“ 10. Чалънджърите са основният боен танк в британската армия.

Около 30 АС 90, които са големи, самоходни артилерийски гаубици, управлявани от петима артилеристи, се очаква да последват изпращането на танковете. Министърът на отбраната ще представи допълнителните детайли на тази подкрепа утре в Камарата на общините, се допълва в текста.

Обединеното кралство ще започне да обучава военни от украинските въоръжени сили как да използват танковете и гаубиците в идните дни. Това ще се впише в по-големи британски усилия. Досега хиляди украински военни преминаха обучение във Великобритания в последните шест месеца.

Британският премиер има намерение да ускори британската дипломатическа и военна подкрепа за Украйна в идните седмици, за да може Русия да бъде изтласкана още по-назад и да се гарантира траен мир, се добавя в изявлението.

По целия свят ще има активни британски дипломатически действия идната седмица след разпореждане на британския премиер. В тях ще участват водещи британски министри. Премиерът вече пое ангажимента през 2023 г. британската военна подкрепа за отбраната на Украйна да е колкото тази от предишната година или да я превишава.

Представители на британското министерство на отбраната и на службите за сигурност смятат, че има възможност за действие сега, когато Русия изостава заради проблеми с доставките и понижения боен дух на военните. Но въпреки това британският премиер насърчава съюзниците възможно най-скоро да окажат тяхната планирана подкрепа за Украйна за 2023 г., за да има това максимално въздействие.

Като част от британските усилия британският министър на отбраната ще пътува до Естония и Германия идната седмица, за да работи със съюзници от НАТО и други международни партньори.

А британският външен министър ще пътува до САЩ идната седмица, за да обсъди там как двете страни биха могли да използват позицията и на водещи поддръжници на Украйна, за да дадат стимул на повече международни действия. Външният министър ще пътува и до Канада, за да обсъди по-тясно координиране на международните санкции и на съвместните усилия за засилване на подкрепата за Украйна, се казва още в изявлението.

Същевременно говорител на „Даунинг стрийт“ 10 каза, че с приближаването на момента, в който украинският народ ще навлезе във втората година на безпощадни руски бомбардировки, британският премиер Риши Сунак се е посветил на това да гарантира, че Украйна ще победи в тази война. Според Сунак една дълга и статична война само обслужва целите на Русия. Ето защо той и неговите министри ще говорят със съюзници от целия свят в идните дни и седмици, за да засилят натиска над Путин и да осигурят по-добро бъдеще за Украйна, каза говорителят. Премиерът ще работи с партньорите, за да постави Украйна във възможно най-силното положение за започване на бъдещи преговори за мир от позицията на военна, икономическа и дипломатическа сила и за постигане на силен и траен мир, каза още говорителят.

Руската дипломация реагира на новината, че Великобритания ще изпрати танкове „Чалънджър 2“ на Украйна и така ще се превърне в първата страна, предоставяща тежки танкове западно производство на Киев, предаде Франс прес.

Според Москва това решение само ще направи конфликта по-интензивен и по никакъв начин няма да ускори края на вражеските действия, като ще причини нови жертви. Това се казва в изявление на руското посолство в Лондон.

От началото на руската инвазия европейските партньори на Киев вече му изпратиха близо 300 модернизирани танка съветско производство, но въпреки исканията на Украйна, досега те не пратиха тежки танкове западно производство.

Обявеното сега от Обединеното кралство намерение става в момент, в който Полша изрази готовност да прати 14 танка „Леопард 2“ на Украйна. Те са тежки танкове, германско производство и са смятани за най-добрите в света. Миналата седмица Франция, Германия и САЩ обещаха да пратят на Украйна бронирани пехотни машини или разузнавателни танкове – 40 германски „Мардер“, 50 американски „Брадли“ и френски А Ем Ес 10 Ер Се.

За нови доставки може да бъде съобщено на 20 януари по повод следващата среща на съюзниците на Украйна, която ще бъде в Рамщайн, в Германия.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy