Весела Чернева: Северна Македония трудно ще започне преговори с ЕС

Със сигурност в момента изглежда трудно да си представим, че РС Македония може да започне скоро преговори с ЕС, тъй като виждаме, че и двете ключови за тази страна споразумения – това с България, последващото френско за промените в Конституцията, а също и Преспанското от година по-рано, което отключи пътя на РС Македония към членство, са пред замразяване, да не кажем и нещо повече, коментира Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика.  

 

Гърция и България вече предупредиха Северна Македония, че евроинтеграцията ѝ зависи от спазването на договорите, които тя подписа с тях. 

 

Повод за реакцията им е приключилата предизборна кампания в югозападната ни съседка и церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на страната Гордана Силяновска, която предизвика международен скандал. Tя не нарече страната си с конституционното ѝ име Северна Македония, а само „Македония“, като така наруши конституцията на страната.

 

Още по темата

България и Гърция предупредиха Северна Македония да си спазва договорите
13 май 2024 13:13

„Тези, типично символни жестове от страна на новата македонска президентка, предвещават един доста студен климат и като че ли тази страна няма да бъде сред първите, които да преговарят и напредват по отношение на ЕС“, посочи Чернева пред БНР.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy