Вече са възможни HD мобилни разговори в роуминг от български телеком

А1 стана първият български телеком, който предлага услугата за разговори по 4G/5G мрежа или VoLTE в роуминг, което позволява воденето на HD разговори и пренос на видея с висока резолюция чрез пакети данни, което позволява по-ясен звук в сравнение с 2G и 3G мрежа. Услугата вече е достъпна за клиентите на телекома, които са в роуминг в Австрия и ползват мрежата на А1 Австрия. Постепенно ще добавя нови дестинации, а плановете на компанията са да предложи VoLTE роуминг в САЩ в началото на 2023 година.

Технологията за пренос на глас и видео през 4G мрежа (VoLTE), се поддържа от устройства с Android OS и iOS в мрежата на А1. Ако клиентът има iPhone от серия 6S, или по-нов, може да активира услугата директно от менюто на апарата. Модел от серия 12 или 13 може да се обнови до последната версия 15.4 на iOS, но бутонът от менюто, с който се включва/изключва VoLTE няма да бъде наличен – услугата ще бъде активна по подразбиране.

VoLTE е съкращение на Voice over LTE („глас по LTE/4G“) и се позволява предаването на до 6 пъти повече информация в секунда в сравнение с 2G и 3G мрежите, които традиционно се използват за пренос на глас.

За потребителите това означава, че могат да се свързват много по-бързо и да водят разговори с HD и HD+ качество, където разликата в отчетливостта на всяка дума е чувствителна. VoLTE неутрализира и един от недостатъците на старата технология, а именно, че по време на разговор смартфонът трябва да премине в 3G режим, което прави мобилния интернет значително по-бавен. Услугата позволява едновременното провеждане на разговори и 4G/5G връзка с интернет, което е особено полезно в днешно време, когато смартфонът често се ползва за hotspot или пък за сърфиране в интернет и телефонен разговор по едно и също време.

Стартирането на VoLTE в роуминг е естествено развитие на мобилните услуги в индустрията. Световната тенденция е за постепенно освобождаване на честотен ресурс и спиране на по-старите поколения мобилни мрежи като 2G и 3G през следващите няколко години. Този процес прави VoLTE не само полезна, но и все повече необходима услуга, защото в близкото бъдеще, това ще бъде основният начин за провеждането на разговори, обясняват от А1.

VoLTE разговорите се таксуват стандартно, няма допълнително заплащане и не изразходват включените мегабайти на максимална скорост от тарифния план. Услугата е достъпна за всички клиенти на договор, които разполагат със съвместимо устройство и SIM карта.

Веднъж активирана, услугата ще работи както в България, така и в страните, където VoLTE роуминг се поддържа. Към настоящия момент VoLTE роуминг се поддържа от всички модели на Samsung, които имат ъпдейт до Android 12 (от S10); всички модели след iPhone 7 с операционна система iOS 15 или по-нова; моделите на Motorola от Edge20 включително (юли 2021 г.) и по-новите смартфони на марката; високия клас модели на Huawei след Mate10 (2017 г.) – сериите Mate и P.

А1 съветва всички клиенти, които ще пътуват през празниците, да проверят своите роуминг условия и да изберат най-изгодния план за техните нужди, така че да останат свързани със своите приятели и близки докато са в чужбина. Тази информация е налична по всяко време от приложението Моят А1 и неговата уеб версия на A1.bg.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy