Винетките за колите ще са с 10% по-евтини от 1 януари 2023 г.

От 1 януари 2023 г. влизат в сила нови цени на винетките и тол таксите у нас, напомнят от агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Решението беше взето на 24 юни от правителството на Кирил Петков по предложение на тогавашния вицепремиер министър на регионалното развитие Гроздан Караджов (ИТН).
Така всички видове електронни винетки за автомобили до 3.5 тона ще поевтинеят с близо 10%. Годишната винетка ще струва 87 лева, тримесечната – 48 лева, месечната – 27 лева, седмичната – 13 лева, а уикенд винетката – 9 лева.
От пътната агенция предупреждават шофьорите, че електронни винетки, купени през декември 2022 г., дори да са с период на активация след 00:00 часа на 1 януари 2023 г., се калкулират по на цените, важащи до края на настоящата година. Това означава, че те ще платят за годишна винетка – 97 лв., тримесечна – 54 лв., месечна – 30 лв., седмична – 15 лв., уикенд винетка – 10 лв.
Затова трябва да се вземе под внимание, че ако шофьор купи годишна винетка в края на месец декември 2022 г., то тя ще бъде продадена на цените, които са в сила през 2022-а.
Повече приходи от винетки за сметка на тола и през 2022 г.
Правителството на Кирил Петков вдигна цените на тол таксите, на две стъпки – от 1 юли 2022 г. и от 1 януари 2023 г., и намали тези на винетките. Целта бе да се спази принципът този който руши повече пътищата и замърсява повече околната среда плаща по-висока такса.
До абсурда собствениците на леки автомобили да плащат повече отколкото тировете и автобусите се стигна по времето на правителството на Бойко Борисов, което се поддаде на заплахите на превозвачите за протести.

Данните на пътната агенция за 11-те месеца на годината показват, че приходите от винетки – 268 млн. лв., продължават да са повече от тези на тол таксите – 243 млн.лв., въпреки увеличените цени и многократно нарасналия трафик.
Общо приходите от пътни такси възлизат на близо 511 млн. лв. към края на ноември 2022 г.
Приходи от 800 млн. лв. през 2023 г.
От пътната агенция очакват тази тенденция да се промени през следващата година. За 2023 г. са заложени приходи от винетки и тол в размер на 800 млн. лв. От тях постъпленията от тол такси трябва да са 550 млн. лв., а от винетки – около 250 млн. лв.
Заради множеството недоволни клиенти и бъгове в „най-добрата система в света“, както се рекламира Националното тол управление, от там апелират шофьорите да използват за закупуване на електронна нинетка сайта www.bgtoll.bg или мобилното приложение.
Електронни винетки могат да бъдат купени и през останалите канали за продажба на АПИ – на гише срещу плащане в брой или чрез терминал за самотаксуване – с карта. Гишета има на основните гранични контролно-пропускателни пунктове, както и в 27-те областни пътни управления в страната.
Електронни винетки се продават и в партньорската мрежа на пътната агенция, която включва сайтовете www.vinetki.bg, www.tollpass.bg, www.digitoll.bg, www.epay.bg и други.
При купуването на е-винетка е необходимо потребителите внимателно да преглеждат и проверяват въведената от тях или от съответния служител информация преди финално да потвърдят плащането на пътната такса.
Отговорността за попълване на коректна информация за номера на превозното средство, категорията му и периода на валидност на винетката е на собственика или ползвателя му. В случай на неправилно декларирани данни се счита, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил. Вече повече от година депутатите не могат да приемат законови поправки, с които това законово недомислие да отпадне.
Символите от регистрационния номер може да бъдат изписани и на кирилица, и на латиница, но трябва да съответстват на символите в самия регистрационен номер. При изписването на номера се въвеждат само букви и цифри. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимозаменяеми. За цифра от номера трябва да се изпише 0 (нула), а за буква – „О“. В случай,че регистрационният номер съдържа тире, точка или интервал те не се въвеждат.
Безплатни винетки
Право на безплатна винетка имат лица с 50 на сто и над 50 на сто намалена работоспособност, както и семействата, които отглеждат деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст или до завършване на средно образование, но не по-големи от 20-годишна възраст. Съгласно Закона за пътищата правото е за един автомобил с мощност до 160 к.с. и обем на двигателя до 2000 куб. см.
Трябва да се вземе под внимание, че безплатната електронна винетка не следва пътното превозно средство в случай на прехвърляне на собствеността върху него. В такъв случай правоимащият е длъжен да уведоми агенция „Пътна инфраструктура“ за извършеното прехвърляне в срок до три работни дни, за да му бъде издадена нова безплатна електронна винетка.
Заявлението за издаване на безплатна е-винетка трябва да бъде подадено от правоимащия в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес – лично или чрез упълномощено лице, с писмо или по електронен път. Социалните служби обработват и одобряват документите в 7-дневен срок от подаване на заявлението.
Агенцията за социално подпомагане изпраща всекидневно обработените заявки на Агенция „Пътна инфраструктура“, която издава е-винетката в рамките на следващия работен ден.
При затруднения и нужда от консултация, желаещите да им бъде издадена безплатна е-винетка чрез Агенцията за социално подпомагане, могат да се свържат с центъра за обслужване на клиенти на Националното тол управление на тел.: 0700 10 876 или на e-mail: info@bgtoll.bg.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy