Владислав Панев: Коалицията „Алексей Петров“ спъна България за еврозоната

Коалицията „Алексей Петров“ спъна България за еврозоната, заяви в интервю за бТВ в неделя бившият депутат от „Демократична България“ Владислав Панев, който направи равносметка на свършеното от 48-ото Народно събрание.

Той коментира двете провалени заседания на икономическата комисия в парламента, която бе бойкотирана от депутатите от ГЕРБ, ДПС, БСП, „Възраждане“ и „Български възход“ и поради това не прие ключови за членството в еврозоната изменения в Кодекса за застраховането. Според Панев зад това стои интересът на компанията – лидер на пазара на застраховката „Гражданска отговорност“ „Лев инс“, контролирана от бившата барета.

Подобна теза в сряда в интервю за бТВ разви и другият съпредседател на „Демократична България“ Христо Иванов. „ГЕРБ по отношение на еврозоната могат дори да бъдат похвалени публично, защото екипът на Владислав Горанов, когото иначе аз много съм критикувал за много неща, и Кирил Ананиев направиха необходимото България да влезе в ERM II и да стигнем до този момент, в който сега сме на прага на еврозоната. И сега изведнъж ГЕРБ се отказват да направят това нещо. Това се прави от хора, които не искат на този пазар да се вкара европейска регулация и тези хора си имат имена. Един от тях е Алексей Петров. Заради неговия интерес и заради невъзможността на Бойко Борисов да се откъсне от своята биография в момента перспективата на България, за която самият ГЕРБ е работил – да влезем в еврозоната, е поставена под съмнение. Това е абсолютен пример за това как плащаме данък „минало“, докато не можем да излъчим едно смело реформаторско управление“, каза Иванов на 1 февруари.

По думите на Владислав Панев една и съща коалиция в 48-я парламент е определяла най-ключовите решения.

„Има разделение в политическия живот и в българското общество – от едната страна са проевроатлантическите сили ДБ и ПП, а от другата страна е коалицията „Рашидов“, после „Хартиената коалиция“, после „Коалицията за спиране разследването на главния прокурор“. Коалицията „Алексей Перов“ направи така, че заради един човек, който е по-равен от останалите в българсското общество, България ще пропусне тази възможност (влизането в еврозоната, б. р.). За това се борим – всички да са равни пред закона, а не да има едни по-равни, на които мнозинството в парламента служи винаги, когато техните интереси бъдат засегнати“, посочи Владислав Панев.

Панев каза още, че преговорите за общо явяване на изборите с „Продължаваме промяната“ трябва да приключат най-много до две седмици. „Важното е България да може да разчита на реформаторско правителство, което да направи страната богата“, каза Панев.

Той отчете три дребни, но важни реформи, които е свършил 48-ят парламент – за това хората да могат да поставят фотоволтаици върху покривите на къщите без административни процедури, за синята карта – фирмите да могат лесно да наемат квалифицирани специалисти от чужбина, и за защитата на подателите на сигнали за нарушения.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy