Влаковете между Турция и България се увеличават от 1 на 12 дневно

Турция и България планират да засилят транспортния капацитет помежду си, като увеличат на 12 влаковете, които се движат ежедневно. Това съобщиха Турските държавни железници на страницата си в интернет, предаде БТА.

В съобщението се посочва, че е постигнат значителен напредък в текущите преговори между Турция и България за улесняване на преминаването на границите и съчетаването на линиите.

Делегация, водена от Хасан Пезюк, генерален директор на Турските държавни железници (TCDD), се е срещнала със Златин Крумов, генерален директор на националната компания „Железопътна инфраструктура“ на гара Капъкуле в Одрин.

Планирано е броят на влаковете, които се движат ежедневно, да се увеличи на 12. В момента се движи само един влак между София и Истанбул.

През февруари ще има среща на работна група за осигуряване на интерфейс на информационните системи за влаковете от двете страни, посочват турските железници. Очаква се на срещата да присъстват министрите на транспорта на двете страни.

„Продължаваме да работим с българските си колеги, за да засилим още повече социалните и икономическите връзки на двете страни чрез железопътните мрежи“, каза Хасан Пезюк, шеф на турската железница.

Към момента няма информация от българското транспортно министерство и НКЖИ за преговорите с турската страна.

Според актуалното разписание на БДЖ, което е в сила до 26 март, между България и Турция се движи по един влак дневно между София и Истанбул.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy