ВМРО-ДПМНЕ и Османи се скараха и заради албанския език

ВМРО-ДПМНЕ нападна македонския външен министър Буяр Османи, че е говорил само на албански език по време на официално събитие. Най-голямата опозиционна партия системно критикува управляващите заради политиката към България, а сега избира нова тема. 

 

Според ВМРО-ДПМНЕ  в изявлението си на пресконференцията след срещата на Буяр Османи с неговия испански колега Хосе Мануел Албарес Буено, който беше на посещение в страната преди Великден, Османи е говорил само на албански език.

 

От опозиционната партия призоваха министъра на външните работи Буяр Османи да подаде оставка, и настояват за наказателна отговорност за Османи, „тъй като е уронил репутацията на държавата”.

 

„От официалната среща на Османи с министъра на външните работи на Испания, през пресконференцията ясно се вижда, че Османи използва само албански език, въпреки че е ясно кой е официалният език на (Република Северна) Македония за международна употреба, определен от конституцията. Това поведение е нарушение на конституцията на страната, но и на Рамковия договор“, каза в изявление говорителят на ВМРО-ДПМНЕ Мария Митева, цитирана от БТА.

 

Още по темата:

Албанските партии подкрепят вписването на българите в конституцията на Северна Македония

 

 

 

 

 

От Министерството на външните работи на Северна Македония отговориха, че „по време на Великденските празници ВМРО-ДПМНЕ създава етническо напрежение и разделение в обществото чрез използване на лъжи” и изпратиха клип от пресконференцията с Хосе Мануел Албарес Буено като доказателство.

 

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=316&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fbujar.osmani.7%2Fvideos%2F750209426738833%2F&show_text=false&width=560&t=0″ width=“560″ height=“316″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

 

„Всички събития, организирани от Министерството на външните работи, които са чести, публични и многобройни, винаги са съобразени със Закона за езиците. На всяко събитие министърът се обръща към родната общественост на двата официални езика, определени от конституцията и Закона за езиците, като Министерството на външните работи осигурява превод“, пише в позицията на Министерството на външните работи, от където настояват от ВМРО-ДПМНЕ да предоставят доказателства за твърденията си или публично да се извинят „за ненужното създаване на смущение на етническа основа в обществото”.

 

Във вторник от македонското външно министерство отново призоваха ВМРО-ДПМНЕ да се извини. 

 

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FMFA.North.Macedonia%2Fposts%2Fpfbid06XzhAW4GuPUYNygmRVsDp4CWXXXHVZ8z8kgCubBXub2rL9P46cqisxAgKfkVfmaDl&show_text=true&width=500″ width=“500″ height=“615″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“></iframe>

 

ВМРО-ДПМНЕ е основната партия, която се съпротивлява срещу вписването на българите в македонската конституция. Това е основното изискване на София, за да започне Северна Македония реални преговори за ЕС. За промяна на конституцията, обаче, е необходимо мнозинство от две трети в парламента. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy