Водата поскъпна драстично в няколко области в страната

Драстично поскъпване на водата от началото на годината. В някои региони в страната скокът е рекорден, съобщи Нова телевизия.

Най-скъпа вода плащат жителите на градовете Силистра, Разград и Смолян след одобрените цени от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Най-скъпата вода плащат в област Силистра – 5.28 лв. с ДДС за кубик.

В Разград кубик водата вече струва 5.19 лева., а в Смолян цената е 4.59 лв. за кубик.

Навсякъде поредното увеличение на цената на водата бе посрещнато с недоволство.

Селиме Кючукова е от Кубрат. Живее само с дъщеря си. Сметките ѝ за ток и вода вече са почти изравнени. За да оцелее малкото ѝ домакинство тя ще трябва да затяга още колана.

Трудно смогват и останалите домакинства в разградска област, смята кметът на Кубрат Алкин Неби. Според него цената на водата не е социално поносима. Затова още при предходното увеличение на цената на водата, той я оспорил в съда.

„С решение на Общински съвет бе прието да не се повишава цената на водата, защото като качество няма промяна, а имаме повишение. От тая гледна точка решихме да протестираме, но без резултат. Отговорът беше „Кметът не е страна“, каза Неби пред Нова телевизия.

По думите му големият проблем е, че заради лошата преносна мрежа много вода изтича в канала, а пари за ремонти няма.

Заради повишаващите се цени земеделските производители в региона правят собствени сондажи за напояване. В същото време зачестяват и кражбите на вода.

През тази седмица полицаи от Кубрат установили, че 71-годишен мъж е използвал специфични приспособления, за да присъедини неправомерно къщата си към водопреносната мрежа.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy