Военните пилоти летят опасно малко. Радев призова спешно да се вземат на лизинг изтребители

Президентът Румен Радев призова да се придобият изтребители втора ръка на лизинг, докато България може да използва новозакупените самолети F-16, което според неговата преценка ще се случи около 2028-2030 година.

 

“Взе се решение за ескадрилата F-16, но докато окомплектоваме цяла боеспособна ескадрила ще минат много години. Минимумът е 2028-2030 г. Дотогава трябва да намерим решение. Вариантите, по които работят в Министерството на отбраната, са изтребители втора ръка на лизинг от съюзническа държава“, каза още президентът. 

 

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fnovinite.bnt%2Fvideos%2F1574849066326062%2F&show_text=false&width=560&t=0″ width=“560″ height=“314″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

 

България закупи на два транша общо 16 изтребителя F-16, които се очаква да започнат да пристигат през 2025 година, а след това се изисква още около две години за усвояването им. Военновъздушните сили (ВВС) разчитат все още само на съветските изтребители МиГ 29, за да пазят въздушното ни пространство, но те ще бъдат приземени съвсем скоро, тъй като поддръжката им стана невъзможна заради военната агресия на Русия срещу Украйна.

 

Затова МО поиска информация за т.нар. „заместващи“ изтребители от САЩ и Израел за F-16 втора ръка, от Франция за  „Мираж – 2000-5“ втора ръка и от Швеция за „Грипен“ (Gripen). 

 

Засега като най-реалистичен вариант се оформят “Грипен“. 

 

Радев коментира в петък, че МО прави всичко възможно да гарантира летателната годност на МиГ 29 и тази година, но “това е много тежка задача свързана с редица компромиси“, свързани с това, че българските пилоти летят прекалено малко.

 

“Ние сме под санитарния минимум“, каза той.

 

Проблемът е от години, като той вече се отразява и в нарасналия брой инциденти във ВВС.

 

Радев призова за спешно решение, за да може да останат летци, които да усвоят новите F-16, когато пристигнат. 

 

Ако България приземни МиГ-овете, ще трябва да разчита на партньорите в НАТО за охраната на въздушното пространство. МО се надява да получи двигатели от Полша, но разговорите не се развиват положително.
 

Засега има договореност само за два двигателя.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy