Военният министър обсъди с новия американски посланик Украйна и модернизацията на армията

0

Служебният военен министър Димитър Стоянов и посланикът на САЩ Н.Пр. Кенет Мертен са обсъдили модернизацията на армията и помощта на България за Украйна.

 

Стоянов е представил някои от основните проекти за модернизация на Българската армия – придобиването на самолетите F-16, проекта за бойна машина за пехотата, за 3D радарите и зенитно-ракетните комплекси, съобщиха от пресцентъра на МО. 

 

На срещата са били обсъдени още индустриалното сътрудничество между двете държави, бойната група на НАТО, на която България е страна-домакин, участието в общи учения. Обсъдена e била хуманитарната, военно-техническа и военна помощ, която България предостави на Украйна в изпълнение на трите решения на Народното събрание от 2022 година.

 

Посланик Мертен заявил, че САЩ оценяват високо помощта, която страната ни е оказала на Украйна.

 

Президентът Румен Радев и назначеното от него служебно правителство, обаче, останаха изолирани в ЕС и НАТО с отказа си от директна военна помощ за Киев.

 

„България и САЩ са съюзници в НАТО и развиват стратегическо партньорство, обединени от общи ценности и приоритети. Ние работим непрекъснато за надграждане на това партньорство във всяка една сфера в областта на отбраната“, заявил министърът на отбраната Димитър Стоянов.

 

„За мен е чест да бъда посланик в държава като България, която е ценен съюзник, партньор и приятел на САЩ. Ние наистина споделяме важни общи ценности“, казал посланик Мертен.

 

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FUSEmbassySofia%2Fposts%2Fpfbid02dijW1ZznePx4jLiDhagJ9EsZg2D5RY4GEcYj2pajBccdo5AquewqhbHyigHWwWWMl&show_text=true&width=500″ width=“500″ height=“756″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“></iframe> 

 

„Основната задача пред нас като служебен кабинет е работата по модернизацията на Българската армия. Заедно с военната експертиза постигнахме доста в последните девет месеца“, казал още министърът на отбраната. 

 

Министър Стоянов е представил и усилията на неговия екип да гарантира охраната на въздушното пространство от българските Военновъздушни сили до средата на 2025 г., когато се очаква да пристигнат първите самолети F-16.

 

В срещата са участвали зам.-министрите Теодора Генчовска и Катерина Граматикова, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, началникът на политическия кабинет на министъра Владко Владов, както и заместник-ръководителят на посолството на САЩ Андреа Брулет-Родригес, аташето по отбрана полковник Пол Сиболд и вторият секретар Патриша Вендъруол.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy