„Всичко е предизборно“: Борисов отказа подкрепа на БСП и ги прати при ПП и ДБ

ГЕРБ няма да подкрепи кабинет с мандата на БСП, защото партийният „конгрес ни е забранил“, каза лидерът на партията Бойко Борисов във вторник следобед пред депутатите си. По думите му ГЕРБ ще участва само от любезност в лидерската среща за третия мандат, която ще свика председателката на БСП Корнелия Нинова. Този формат е твърде закъснял и приоритет за политическите сили вече са нови избори, изтъкна Борисов.

„Сега всичко е предизборно“, поясни той и цялото му изявление беше именно в такъв дух. Лидерът на ГЕРБ посъветва БСП да потърси подкрепа за правителство от партньорите си в четворната коалиция „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Тъй като трите формации нямат мнозинство, Борисов добави към тях „Български възход“ и ДПС.

„Относно даването на третия мандат на БСП, нас ни поставят в най-лесната позиция, защото, ако по всяка друга тема изпълнителната комисия, парламентарната група може да взима решения, само по тази тема върховният ни орган, конгресът ни е забранил да взимаме решения. Към този момент нямаме покана. Те всъщност идват сега на това, което 2 месеца говорихме. Няма лошо да има лидерски формати, но вместо да казва, че няма да подкрепи правителство на ГЕРБ, тя можеше тогава да каже – нека първо да се съберем лидерски формат, за да видим при кой мандатоносител може да се състави правителство“, заяви Борисов, припомняйки отказа на Корнелия Нинова и партията й да подкрепят правителството на ГЕРБ с първия мандат.

„От любезност дойдоха, ние от любезност – също. Те са много любезни. Ние също сме много любезни към нашите опоненти и ще бъдем“, допълни той.

Борисов посъветва ПП и ДБ да не се оправдават, че имат „червени линии“ с БСП, защото разделителните линии във връзка със Северна Македония, военната помощ за Украйна, за еврозоната, мерките срещу „Лукоайл“, вече са преодолени, тъй като решенията са гласувани в парламента.

Борисов може би случайно пропусна да отбележи друг водораздел, който обаче обедини ГЕРБ, ДПС и БСП в коалиция срещу ПП и ДБ. Това бе прекрояването на изборния закон и връщането на хартиената бюлетина. Коалицията „Хартиена бюлетина“ всъщност бе изкована още в първите дни на парламента с избора на Вежди Рашидов (ГЕРБ) за негов председател.

Знаейки отлично, че ПП и ДБ никога няма да се съюзят с ДПС, без които правителство с третия мандат е невъзможно, тъй като ГЕРБ и „Възраждане“ няма да го подкрепят, Борисов се впусна в още по-разгорещена реч за такъв вариант, намесвайки вече и президента.

„Огромна възможност има да се направи правителство и може би именно затова президентът Радев, мислейки логично, както Илияна Йотова каза – правителство, което да продължи работата на служебните правителства. И той така е действал, мотивирайки своето решение“, каза Борисов по повод връчения мандат на БСП.

В седмицата, предшестваща решението на Румен Радев, Борисов даде да се разбере, че ГЕРБ биха подкрепили кабинет с мандата на „Демократична България“.

„Излизаме пред държавата и казваме – няколко месеца по 100 млн., вече става 1 милиард. Или огромна сума за избори, която не дава никаква продукция. Тикаме напред, но с никаква скорост. Държавата няма визия, не стоим сериозно отвън. Вече опорките, че ГЕРБ са им виновни, приключиха. Ние се превръщаме вместо държава, в която „Съединението прави силата“, в сбор от агитки. Да накараме избирателите да се мразят помежду си“, обобщи ситуацията Борисов.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy