ВСС решава за предсрочното освобождаване на главния прокурор

0

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще заседава днес и се очаква да реши дали да разгледа по същество двете процедури за предсрочно освобождаване на главния прокурор.

На предишното си заседание – на 5 юни, служебният министър на правосъдието Крум Зарков заяви, че като точка в дневния ред ще бъде включено разглеждане по същество на обединените две процедури по предложенията за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. По думите му е отговорност на ВСС да реши спора, което става с решение по същество, а „кога ще са готови да го направят, зависи от тях“.

Очаква се заседанието на съвета да се председателства от новия министър на правосъдието Атанас Славов.

В предходното си заседание Пленумът на ВСС прие за редовно и допустимо второто предложение от четирима членове на Прокурорската колегия на ВСС за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев и откри процедурата по него.

Предложението е във връзка с изказване на Иван Гешев, в което той използва израза „политически боклук“. Според четирима членове на Прокурорската колегия на ВСС по този начин Гешев е уронил престижа на съдебна власт.

Зад целите на това производство прозира ясен опит за политическа намеса в съдебната власт и нейното превземане, заяви главният прокурор Иван Гешев в изложение по време на заседанието.

На 25 май Пленумът на ВСС откри процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор и допусна събирането на доказателства по предложението от шестима членове на Прокурорската колегия на съвета. То е заради евентуално допуснато тежко нарушение на служебните задължения от Иван Гешев и е подписано от шестима членове на колегията.

Очаквайте подробности

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy