Вучич: Крим и Донбас са на Украйна

Президентът на Сърбия Александър Вучич каза за американската новинарска агенция „Блумбърг“, че е благодарен на Москва за подкрепата във връзка с Косово, но не поддържа инвазията на Русия в Украйна. Това съобщи сръбската редакция на „Ен1“, предаде БТА.

„Ние от самото начало казахме, че нямаме възможност и не можем да подкрепим инвазията на Русия в Украйна. За нас Крим е Украйна, както и Донбас е Украйна, и така и ще бъде“, каза Вучич.

Сръбският президент посочи, че е благодарен на Русия за подкрепата във връзка с Косово и това е причината, поради която Сърбия не може да се включи в икономическите санкции срещу Москва.

„Бяхме санкционирани в продължение на почти десет години, по-конкретно осем години, и не вярваме, че това е решението“, каза Вучич.

Сърбия се отличава в Европа с позицията си спрямо Русия, напомня „Блумбърг“. Националният авиопревозвач „Еър Сърбия“ (Air Serbia) не е прекъснал директните полети до Русия, което е довело до пристигането на много руснаци в Белград от началото на инвазията.

По отношение на косовския въпрос, Вучич коментира, че е много по-реалистично да се върви напред с малки стъпки, вместо да се очаква голямо и бързо споразумение, което би включвало признаването на Косово от Сърбия.

„Трябва с малки стъпки да променим ситуацията в региона, да изградим доверие между двете страни и тогава да видим как можем да постъпим с останалото. Не трябва да мечтаем за нещо, за което всички знаем, че няма да се случи“, заключи сръбският президент.

Той изрази увереността си, че гражданите на Сърбия, ако и когато има референдум, ще гласуват за присъединяването на страната към Европейския съюз.

„Знам, че ЕС е нашият път. Няма други пътища“, каза Вучич.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy