Възобновява се дело за хомофобско убийство от 2008 г.

0

Върховният касационен съд (ВКС) реши да възобнови дело за убийство по хомофобски подбуди, извършено в Борисовата градина в София през 2008 г. Материалите ще бъдат изпратени за ново произнасяне на друг съдебен състав с идеята наказанията да бъдат увеличени.

Възобновяването идва след като България бе осъдена пред Европейския съд по правата на човека от близки на убития Михаил Стоянов. С това решение бяха присъдени и 7 хил. евро обезщетение на майката на убитото момче. ЕСПЧ обаче констатира и че българската държава не наказва по-строго престъпленията, извършени по хомофобски подбуди.

Приличал на гей

Михаил Стоянов е пребит до смърт в парка през 2008 г. В хода на разследването става ясно, че е нападнат от група младежи, който обикаляли градината в търсене на хора, които приличат на гейове, за да ги бият. Понеже им заприличал на хомосексуален, двама души започват да го удрят. Според делото Стоянов е бил съборен на земята при опит да избяга, при което е счупена подезичната му кост. След това удрян и ритан.

След десет години съдебен процес и три инстанции единият подсъдим – Александър Георгиев – бе осъден на 10 години, а другият – Радослав Кирчев – на 4.5 години. Решението на последната инстанция бе, че убийството е извършено по хулигански, а не по хомофобски подбуди.

В решението си ЕСПЧ определи като „поразителен“ фактът, че хомофобските подбуди изобщо не са били отчетени.

Още по темата:

Съдът в Страсбург осъди България за хомофобско убийство на студент

 

Възобновяване

Искането за възобновяване на делото е внесено от главния прокурор. ВКС го одобрява и посочва, че при предишното гледане на делото подбудите са били формално отчетени без да се обясни каква тежест за присъдата имат те.

„Съдебният състав, действащ по реда на възобновяването, намира, че тази съдебна практика следва да бъде ревизирана, като съдилищата, включително ВКС като касационна инстанция, постановила последното по делото решение, следва да бъдат насърчени да преодоляват системното пренебрегване на посочените дискриминационни подбуди, за да гарантират пълноценна защита на основните права по Европейската конвенция за правата на човека“, посочват съдиите.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy